Claudine Gay demisionează. Președinta Universității Harvard pleacă după acuzații de plagiat și comentarii despre antisemitism

Data actualizării: Data publicării:
Dr. Claudine Gay a demisionat de la Harvard
Dr. Claudine Gay (foto) spune cu nu a luat decizia de a demisiona, cu ușurință. Sursa foto: Profimedia Images

Președinta Universității Harvard și-a dat demisia după ce s-a confruntat cu acuzații de plagiat și critici pentru comentariile ei despre antisemitismul din campus. Claudine Gay a fost presată pentru a demisiona în ultimele săptămâni, informează BBC.

Într-o scrisoare prin care și-a anunțat demisia, Gay a spus că este în „interesul superior” al universității să demisioneze.

„A fost îngrijorător să mă îndoiesc cu privire la angajamentele mele de a înfrunta ura și de a susține rigoarea academică”, a spus ea.

„Nu este o decizie pe care am luat-o cu ușurință. Într-adevăr, a fost dificil dincolo de cuvinte”, a scris dr. Gay, adăugând că demisia ei ar permite Harvard „să se concentreze pe instituție, mai degrabă decât pe orice individ”.

Dr. Gay a ocupat acest rol timp de șase luni și a fost prima persoană de culoare și doar a doua femeie care a fost numită să conducă universitatea din Ivy League.

În timpul unei audieri tensionate a Congresului de luna trecută, dr. Gay a spus că apelurile pentru uciderea evreilor sunt detestabile. Ea a adăugat, totuși, că va depinde de context dacă astfel de comentarii ar constitui o încălcare a codului de conduită al Harvard privind bullyingul și hărțuirea.

Acest comentariu a provocat o reacție care a atras multă atenție și Gay și-a cerut ulterior scuze într-un interviu acordat ziarul studențesc al universității. „Când cuvintele amplifică suferința și durerea, nu știu cum ai putea simți altceva decât regret” a spus atunci Gay.

Apoi, instituțiile de presă americane au descoperit mai multe cazuri de presupus plagiat în dosarul ei academic.

Consiliul de administrație de la Harvard a investigat acuzațiile luna trecută și a găsit două lucrări publicate care necesită citare suplimentară.

Consiliul, totuși, a spus că ea nu a încălcat „standardele pentru conduita greșită în cercetare”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri