Colaborare Intel-Guvern: Un calculator pentru fiecare elev şi fiecare profesor din țară

Data publicării:
intel

Acordul semnat astăzi se referă la identificarea căilor prin care poate fi aplicat programul.

„Intel Corporation a semnat vineri cu Guvernul României un protocol de colaborare, prin care se creează cadrul pentru dezvoltarea unui program de învăţământ 1:1 (un copil - un calculator; un profesor - un calculator) în şcolile din ţară, până în 2015. Intel intenţionează să ofere sprijin de specialitate Guvernului în a evalua, concepe şi implementa instrumente educaţionale specifice secolului XXI, constând în echipamente hardware şi software dedicate”, se arată într-un comunicat al Intel.

Ministrul Educației a afirmat că nu sunt bani pentru digitalizarea școlilor, însă, cu ajutorul companiilor cu experiență speră să construiască un proiect cu care să obțină finanțare de la Bruxelles.

„Cred ca România nu are în prezent bani pentru tehnologizarea claselor, asta nu înseamnă că nu putem să cautăm acești bani. România, în urmă cu 10 ani nu avea bani nici pentru laserul pe care îl lansăm astăzi, dar a căutat bani împreună cu experții tehnologiilor de vârf. Sperăm să obținem acest lucru (finanțare – n.r.) și pentru tehnologizarea școlilor românești Sperăm ca în doi-trei ani să fim pregătiți, să mergem la Bruxelles și să spunem: acesta este proiectul nostru și dorim finantare”, a declarat Remus Pricopie, ministrul Educatiei.

Modul de funcţionare a conceptului de „Învăţământ 1:1” în şcoală a fost prezentat în expoziţia „Clasa viitorului”, unde au fost expuse echipamente digitale special concepute pentru elevi şi profesori, table interactive şi manuale digitale, toate conectate la Internet.

Documentul mai prevede că Intel şi cele două ministere vor colabora pentru implementarea programului Intel Teach, pentru dezvoltarea profesională a cadrelor didactice. Profesorii români vor fi instruiţi prin Intel Teach până în anul 2015. Programul este o initiaţivă globală a Intel, creată special pentru profesori, care integrează tehnologia în lecţii.

Nu s-au pronuntat sume, continutul dezvaluit este inca vag, dar se refera la introducerea in scoli a laptop-urilor, tabletelor si la inlocuirea manualelor clasice cu cele digitale si a clasicei table, cu un touch-screen de mari dimensiuni.

Documentul a fost semnat de directorul de vânzări al Intel pentru regiunea UE, Peter Gleissner, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, şi secretarul de stat în Ministerul pentru Societatea Informaţională, Sorin Vicol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri