Conflict între Colegiul Psihologilor şi Ministerul Educaţiei

Data publicării:
ministerul educatiei nationale

Colegiul Psihologilor acuză Ministerul Educației că a testat ilegal candidații pentru postul de director de școală. Reprezentanții Colegiului spuncă testele ar fi trebuit create şi supravegheate de specialişti din acest domeniu. De cealaltă parte, însă, reprezentanţii Ministerului Educaţiei cred că supărarea vine, de fapt, ca urmare a unei hotârâri de Guvern care mută specializarea psihologilor de la colegiu, la universităţi, prin programele de master.

Ministerul Educaţiei le-a făcut candidaţilor o evaluare psihologică fără drept şi incorect, spune Colegiul Psihologilor.

S-au stabilit nişte punctaje ad hoc, s-au trimis în ţară. Sunt nişte punctaje alcătuite din inspectori şi funcţionari. Nu este niciun psiholog”, a spus președintele Colegiului, Mihai Aninței.

Acuzaţia este respinsă chiar de colegii de breaslă.

A fost un test de aptitudini cognitive. Asta înseamnă că testează o parte din acele aptitudini care ar putea să fie necesare pentru a desfăşura o activitate profesională ca un director de şcoală. Testul a fost creat de spectalişti în psihologie, cât şi de specialişti în ştiinţele educaţiei, pentru că are două componente: testează aptitudini cognitive, cât şi manageriale. Nu cunosc un profesor universitar din România care să nu fie în acelaşi timp şi practician. E foarte greu să predai psihoterapie dacă nu eşti terapeut”, a spus profesorul universitar Dragoș Iliescu.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei neagă că ar fi vorba despre un test psihologic şi spun că este unul care testează aptitudinile necesare unui director de şcoală. Mai mult, ei cred că supărarea Colegiului Psihologilor are altă sursă. 

Nu credem în coincidenţe. Această conferinţă de presă a avut loc la mai bine de o săptămână de la acest concurs, şi la câteva zile de la momentul la care Ministerul Educaţiei a început procesul de consultare referitoare la formarea profesională a psihologilor. Va scoate de sub monopolul Colegiului Psihologilor din România formarea profesională a psihologilor”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației, Mirabela Amarandei.

Propunerea Ministerului Educaţiei presupune ca toţi psihologii să aibă şi diplomă de master. Cu alte cuvinte, viitorii psihologi nu ar mai fi nevoiţi să plătească organizaţiei profesionale o taxă de aproximativ o mie de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri