Doctoratul lui Petre Tobă va avea verdict săptămâna viitoare

Data publicării:
petre toba mediafax

Comisia de specialitate din cadrul CNATDCU care analizează suspiciunea de plagiat a tezei de doctorat a ministrului de Interne, Petre Tobă, va anunța verdictul la începutul săptămânii viitoare, a anunțat ministrul Educației, Mircea Dumitru, într-o conferință de presă.

petre toba mediafax

Ministrul Dumitru, care anunțase recent că verdictul în privința tezei de doctorat a lui Petre Tobă va fi anunțat până la finele lunii august, a fost întrebat de ziariști cât mai durează analizarea lucrării. ''Comisia care a început să lucreze la începutul lunii august trebuie să termine această analiză și așteptăm rezultatele acestei analize la începutul săptămânii viitoare'', a spus ministrul.

Lucrarea de doctorat a ministrului de interne Petre Tobă a intrat în analiza CNATDCU în luna mai, iar potrivit procedurilor, ar fi trebuit ca în luna iunie să fie anunțat un rezultat. Teza a fost trimisă spre analiză unei comisii de specialitate din cadrul Comisiei de științe militare a CNATDCU, în care membri fuseseră desemnați profesori de la Academia Națională de Informații, de la Academia Militară – Carol I -, de la Academia de Poliție.

Spre finele lunii iunie, membri ai acestei comisii care primiseră în analiză teza de doctorat a ministrului Tobă s-au întâlnit o singură dată, când s-au declarat fie în incompatibilitate, fie în conflict de interese.

Ministrul Educației a completat componența Comisiei de științe militare cu noi membri, proveniți de instituții de învățământ civile, care au avut ca termen, finalul lunii august.

Între timp, școala doctorală a Academiei Militare a trimis un punct de vedere în care a cerut păstrarea titlului de doctor pe care i l-a acordat ministrului Tobă și a considerat că lucrarea acestuia, coordonată de unul dintre foștii șefi ai Jandarmeriei, gen. Anghel Andreescu, este utilă.

În cazul în care teza de doctorat a lui Petre Tobă va fi considerată plagiat, ar fi primul caz de un demnitar aflat în funcție care primește un astfel de verdict. Ministrul Mircea Dumitru anunțase că un plagiat dovedit ar trebui să atragă demisia celui care a copiat, mai cu seamă dacă este vorba despre un membru al Cabinetului. Dumitru a precizat că, dacă ministrul Tobă se va afla într-o astfel de situație și nu va demisiona, atunci el va renunța la portofoliul Educației.

Potrivit procedurii, în cazul în care o comisie de specialitate a CNATDCU stabilește un verdict de plagiat asupra unei lucrări, decizia trebuie asumată apoi, prin vot, de cei 37 de membri ai Consiliului CNATDCU. Urmează un termen de zece zile acordat posibilității de contestare din partea celui acuzat de plagiat. În funcție de depunerea contestației, urmează sau nu o reevaluare a lucrării, din nou un vot în plenul Consiliului CNATDCU. În final, retragerea titlului de doctor are loc prin ordin al ministrului Educației.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...