Românca absolventă de Cambridge și Sorbona, care nu-și găsește locul în țara sa

Data actualizării: Data publicării:
ilinca duta
Ilinca Duță, absolventă de Cambridge și Sorbona

Are 23 de ani și a absolvit facultăți ale Universităților Sorbona și Cambridge. Este cartea de vizită a Ilincăi Duță, o tânără care nu-și găsește locul în țara sa. Va lucra la una din instituțiile Uniunii Europene și va aștepta momentul în care România va deveni țara în care își dorește să trăiască.

„În mod sigur nu e cel mai bun moment pentru România. Mi se pare repetitivă, mi se pare că trăiește într-un cerc vicios, mentalități învechite, mentalități bolnave și permicioase, mentalități periculoase pentru dezvoltarea unei societăți. În orice caz, nu mentalități progresiste, nu există toleranță, educație, empatie, umanitate. E ideea asta de a te gândi la celălalt, la binele celuilalt, de a nu te considera singurul om pe pământ”, explică Ilinca Duță.

Sunt motivele pentru care România pierde unul dintre tinerii săi excepționali, pe unul dintre cei care ar fi putut-o ajuta să se schimbe. Ilinca Duță a obținut nota perfectă la Bacalaureat, 10. A plecat apoi să studieze în străinătate și acum este absolventă a Universităților Sorbona și Cambridge.

„De prin clasa a IX-a s-a conturat ideea de a pleca în Franța. Am trăit întotdeauna cu imaginea că dacă există un centru al culturii moderne în Europa, acela trebuie să fie Parisul”, povestește Ilinca.

România îi oferă prea puțin

Cu o licență în Istorie și Limbi străine și un master în Relații internaționale, Ilinca simte că România îi oferă prea puțin.

„Nu e vorba de bani, nu e doar locul de muncă pe care îl accepți, e tot mediul acesta în care trăiești, pe care trebuie să-l acepți și în care trebuie să te simți confortabil ca să poți să trăiești. În momentul în care am să pot să vin în țară să fac ceva relevant, așa cum mi-aș dori, ar trebui să fie mai târziu”, spune Ilinca.

„Un copil care m-a impresionat prin inteligența extraordinară și o cultură care în ziua de azi din păcate nu prea putem să ne lăudam. Mi-aduc aminte cu plăcere de situațiile în care îți citeai lucrările și unul dintre colegii tăi lua notițe. Era atât de entuziasmat de modul în care Ilinca redacta, încât simțea nevoia să ia notițe”, povestește Mariana Nicolaescu, profesoara de limba română a Ilincăi.

Pentru Ilinca, la fel ca pentru mulți alții, tragedia Colectiv a fost momentul în care România trebuia să se schimbe radical. Să-și schimbe, gândirea, mentalitățile, obiceiurile și modul în care funcționează.

„Lucrurile arată la fel. Ne împăcăm în continuare și chiar nutrim o plăcere bolnavă în practica acestui exercițiu de indiferență cu primitivismul unui sistem dezumanizant. Un sistem care se străduiește din răsputeri să-l debaraseze pe om de el însuși, să lichideze o povară spirituală inutilă, să-l deparaziteze de răul conștiinței și al așteptărilor rezonabile, să-l reducă simplu, calculat, procedural la o masă amorfă de carne arsă”, citește Ilinca un text scris de ea despre Colectiv.

Ilinca nu se întoarce acasă. Dar nu va sta departe de România. Îi va urmări evoluția de la Bruxelles, acolo unde va face un stagiu la una dintre instituțiile europene.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri