Născut în România. „Ca să avem copii educaţi este nevoie de părinți educaţi”

Data publicării:
4348478-Mediafax Foto-Cosmin Andrei

Ce face şi ce nu face statul pentru copiii lui? Ce ar trebui să facă şi ce nu stă, de fapt, în puterea niciunui stat. Este statul singurul care trebuie să facă ceva pentru copii? Cui îi mai revine răspunderea de a contribui la creşterea frumoasă a copiilor în România? Învitații în platoul Digi24 au încercat să răspundă acestor întrebări.

Mihaela Gună, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, a afirmat că educația unui copil este condiționată atât de interesul părintelui, cât și al profesorului.

„Trebuie să facem un pas înainte şi să mergem către educaţia care este oferită în şcoală. Din păcate acest lucru este din ce în ce mai scăzut, din cauza nu numai a lipsei motivaţiei cadrului didactic, ci din cauza lipsei de interes a părintelui de a se implica în viaţa copilului său şi fiecare arată către celălalt şi ambii uită că adevăratul reprezentant al copilului este părintele”, a afirmat aceasta.

Mihaela Gună a mai completat că este nevoie ca și părinții să fie educați, adulții fiind modele pentru cei mici.

Ca să avem nişte copii educaţi, cu o adaptabilitate socială mai mare este nevoie ca şi noi părinţii să fim educaţi. Poate că ar trebui să investim şi în părinţi. Tot ceea ce vede copilul acasă, pe stradă, la şcoală adoptă şi pune în practică”, a susținut președintele FNAPI.

Eduard Petrescu, coordonator pentru politici și strategii UNICEF a vorbit, la Digi24, despre un program implementat în mai multe comunități, unde copiii primesc pachete de servicii care includ consiliere și servicii medicale.

„Avem la nivel local intervenții în peste 150 - 200 de comunități în care oferim pachete de servicii care includ consilierea, servicii sociale, de educație și medicale, care teoretic ar trebui distribuite prin intermediul unor lucrători sociali, asistenți comunitari, mediatori sanitari sau școalari. Acolo unde funcționează acest sistem, rata de abandon școlar a scăzut, iar modelul este eficient din punctul de vedere al costurilor”, a afirmat acesta.

Aproape 40% dintre copiii abandonați au fost părăsiți de părinți din cauza sărăciei, asociată cu cauze diverse, potrivit Elenei Tudor, directorul Direcţiei Generale Protecţia Copilului.

Nu se poate spune că nu s-a făcut nimic. Poate s-a greşit undeva la începutul reformei, nu s-a accentuat foarte mult şi nu au fost sprijinite autorităţile locale. Ar trebui ca la nivelul fiecărei primării să existe un centru de zi unde să fie duşi copiii, de unde să fie luaţi seara acasă, părinţii să fie învăţaţi cum să-şi gestioneze venitul acela mic”, a mai susținut aceasta. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Copacul din România sub care nu este bine niciodată să te adăpostești când este caniculă sau când plouă
Digi FM
Cine este soția lui Nicolae Stanciu. Căpitanul Naționalei României a cunoscut-o când avea doar 16 ani
Pro FM
Celine Dion, radiantă pe covorul roșu la premiera documentarului său. Artista arată uimitor în ciuda bolii de...
Film Now
Kevin Costner, reacție incredibilă după ce l-a distribuit pe fiul lui într-un film, deși nu are experiență...
Adevarul
De ce tot mai mulți oameni renunță la telefoanele inteligente: „Toate acestea s-au îmbunătățit în mod...
Newsweek
România alocă mai mulți bani de teama lui Putin ca Ungaria și Bulgaria. Ce avioane și tancuri luăm?
Digi FM
Câți bani a primit Babasha pentru a cânta la concertul Coldplay din București. Ce l-a avertizat pe Chris...
Digi World
Tu știi cum se mănâncă, de fapt, fructul kiwi? Un medic explică modul corect prin care poți asimila toate...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Richard Gere, în viața personală. Imagini rare cu starul din „Pretty Woman” și copiii lui, inclusiv la plajă...
UTV
Cati bani a incasat Babasha de la Coldplay?