Proiect MEC. Gratuitate pentru elevi la transportul local rutier, feroviar, cu metroul și naval. Copiii vor putea merge gratis la muzeu

Data actualizării: Data publicării:
Elevi care stau la coadă la casa de bilete pentru transport.
Elevi care stau la coadă la casa de bilete pentru transport. FOTO: Agerpres

Ministerul Educaţiei a elaborat un proiect de ordonanţă de urgență în care propune gratuitate pentru elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani, la transportul local rutier, naval, cu metroul, precum şi transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. Proiectul este lansat în dezbatere publică.

"Prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Educaţiei propune următoarele măsuri: gratuitate pentru elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani, la serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum şi transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic", precizează Ministerul Educaţiei într-un comunicat de presă remis vineri.

Proiectul de OUG prevede, ca element de noutate, că acordarea sumelor de bani pentru transport se face în avans, cu decontare în luna următoare pentru elevii care fac naveta, respectiv elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu.

"Elevilor li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu şi localitatea unde sunt şcolarizaţi, pe durata cursurilor şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi. Elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru", afirmă sursa citată, potrivit Agerpres.

Proiectul de OUG poate fi consultat aici:

Proiect OUG modificare Lege 1_2011_transport 

Decontări pentru distanțe mai mari de 50 km

Un alt element de noutate este faptul că se decontează cheltuielile de transport şi pentru distanţe mai mari de 50 de km. Astfel, în situaţia în care elevii se deplasează de la domiciliu către unitatea de învăţământ la distanţe mai mari de 50 km beneficiază de decontarea sumei aferente distanţei de 50 km, la care se adaugă 1 leu/km/lună.

Totodată, operatorii de transport rutier vor avea obligaţia să emită documente lunare de transport, cu încadrare în tarifele maxime per kilometru/lună şi să asigure transportul rutier al elevilor.

"În acest sens, s-a stabilit faptul că autorităţile de reglementare în domeniul asigurării transportului vor stabili normele de aplicare şi de monitorizare a modului în care operatorii de transport rutier vor respecta noile prevederi legale. Sumele de bani de care urmează să beneficieze elevii, acordate în avans/lună, calculate în funcţie de distanţa de la domiciliu la unitatea de învăţământ preuniversitar, pornesc de la 30 de lei pentru 3 km şi ajung la 171 de lei pentru 50 de km", se arată în comunicat.

Gratuitate la muzee, teatre și concerte

Ministerul Educaţiei a mai propus ca elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, precum şi elevii etnici români din afara graniţelor ţării care sunt bursieri ai statului român să beneficieze de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive, organizate de instituţii publice.

În acest context, subliniază Ministerul Educaţiei, sumele pentru naveta elevilor se acordă în avans, indiferent de tipul de transport, respectiv transport interjudeţean sau intrajudeţean, asigurându-se în acest fel realizarea dreptului la educaţie.

"De asemenea, în condiţiile în care principiul general/de bază în stabilirea cuantumului unui abonament constă în calcularea, de regulă, la un nivel de 60% din tariful aferent sumei valorii biletelor de transport pentru numărul de zile lucrătoare dintr-o lună (21-22/30-31), există situaţii în care tariful corespunde unui număr total de zile/luna (30-31), fără niciun fel de reducere specifică principiului abonamentelor lunare (exemplu judeţ CT, unde tariful pe o distanţă de cca. 6 km Cumpăna-Constanţa s-a impus la valoarea de 170 lei/lună). Pentru a susţine interesele elevilor, Ministerul Educaţiei solicită reanalizarea tarifelor în aceste situaţii punctuale care constituie abateri de la principiul logicii concurenţiale, cu grave consecinţe cu privire la asigurarea dreptului la educaţie", susţine aceeaşi sursă.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
De ce Regele Charles ține mereu mâinile în buzunar sau la spate. Își ascunde degetele?
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez, detaliul care amplifică zvonurile privind divorțul de Ben Affleck: „Lipsă de integritate și...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...