RETROSPECTIVĂ. Învățământul, în continuă schimbare

Data publicării:
27122012 20educatie-40739

Pentru că, şi anul acesta, peste 80.000 de tineri nu au primit diplomă, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a gândit să introducă bacalureatul profesional. Proiectul de lege nu a trecut, însă, de preşedintele Traian Băsescu şi s-a întors în Parlament.

Sistemul de învăţământ din România se schimbă de la an la an și fiecare modificare naşte valuri de controverse. Nici 2012 nu a făcut excepţie. Poate cea mai criticată noutate a fost introducerea clasei pregătitoare în şcoli. O iniţiativă de amploare, lansată însă în lipsa unor săli amenajate, a unor cadre didactice specializate, probabil doar pe bază de bune intenţii. Părinţii au protestat, iar acum celebra clasă zero s-ar putea întoarce la grădiniţă. Deloc pe placul părinţilor a fost şi obligativitatea de a înscrie copiii la şcoala la care sunt arondați. Soluţia găsită de familii a fost fie să-şi schimbe adresa din buletin, fie să aştepte la coadă la înscrieri, timp de ore în şir.

Au fost patru etape de înscrieri, în care au intrat 133.000 de copii de vârstă şcolară. Alţi elevi, cu 12 ani mai mari, au dat piept cu temutul examen de maturitate. În iulie, doar 43% dintre aceştia au promovat Bacalaureatul.

La sesiunea din toamnă a Bacalaureatului, promovabilitatea a fost şi mai mică: 25%. Şi pentru că, în România, fiecare trebuie să aibă o diplomă, ministerul a introdus încă o noutate: bacalaureatul profesional, cu probe practice şi examen la... educaţie antreprenorială.

„Decizia pe care elevul cu familia sa o ia poate să însemne mergem spre învăţământul superior, atunci susţine Bacalaureatul naţional, ca şi până acum, în aceeași formulă sau nu mai merg spre învăţământul superior, vreau să merg să găsesc un loc de muncă, atunci opţiunea este pentru Bacalureatul profesional”, explica Ecaterina Andronescu.

Însă iniţiatorul proiectului a plecat de la conducerea Ministerului. Portofoliul tocmai a fost preluat de Remus Pricopie, fostul consilier al Ecaterinei Andronescu. Pricopie este al șaselea şef pus peste învăţământul românesc într-un singur an. Biroul de la etajul unu al clădirii din strada general Berthelot a mai fost locul de muncă al lui Liviu Pop, Ioan Mang, Catalin Baba şi Daniel Funeiru - în ordinea invers cronologică a mandatelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Celine Dion are 13 frați și surori. Cum arată familia ei, care i-a insuflat dragostea pentru muzică
Film Now
Cine este Emanuel Pârvu, regizorul filmului “Trei kilometri până la capătul lumii”. Pelicula a fost inclusă...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) P Diddy isi cere scuze dupa publicarea unei inregistrari video in care isi loveste fosta iubita. “Am...