Cât costă un an de homeschooling

Data actualizării: Data publicării:
elev

Homeschoolingul că alternativă pentru educarea copiilor- Este concluzia unui studiu realizat de curând după ce actorul Dragoș Bucur și soția sa, Dana Nălbaru, au anunțat că își retrag fiică din invătămantul de stat.

Alexandru Zodieru, sociolog: “În România acest fenomen nu este unul de mare notorietate. În principiu 2/3 dintre respondenți nu au auzit de homeschooling.”

Cine are carte, are parte, dar cine are parte de educație acasă? Decizia actorului Dragoș Bucur și a soției sale, cântăreața Dana Nalbaru, de a-și retrage fiică de 9 ani din sistemul public de învățământ a dat naștere unui val de comentarii, multe negative, despre homeschooling.

Alexandru Zodieru, sociolog: “În România, homeschoolingul este legal. Aproximativ 500 de copii din România urmează aceste cursuri la școli din SUA sau Europa.”

Mircea Dumitru, ministrul Educației: “Riscul este că, atât timp cât în România (..) nu există o legislația foarte clară care nu definește o rută de acces din homeschooling spre școală formală, poți să fii în situația în care termini 4 sau 8 clase acasă și să nu te poți întoarce în sistemul public.”

Președintele Asociației de Homeschooling din România susține că toți cei patru copii ai săi urmează această formă de educație.

Curcubet Gabriel, Președintele Asociației de Homeschooling din România : „Cel mare a învățat în Ungaria, la o școală din Ungaria, dar pe ceilalți i-am înscris la școli americane. Homeschoolingul, dacă este bine făcut, atunci este o plăcere atât pentru copii, cât și pentru părinti."

Bogdan și Iulia primesc educație la domiciliu. Deși homeschollingul nu este recunoscut în acest moment în țara noastră, Irene Oproescu, mamă celor doi, își asumă acest risc. O bună perioadă au locuit în străinătate, așa că primul contact al copiilor cu școală a fost în Cipru și Irlanda. Le-a plăcut că programa platformei de homeschooling nu era atât de stufoasă ca cea de la noi, temele mai puține, iar profesorii mai implicați. Desigur, și salariile cadrelor didactice sunt altele în străinătate.

Dezamăgită de sistemul educațional românesc, Irene Oproescu a luat decizia că puștii ei să nu meargă nici măcar o zi la o școală din România, alegând în schimb sistemul de homeschooling.

Este foarte important că ei să fie fericiți și satisfăcuți cu ce își aleg, iar sistemul actual nu le dă această libertate, îi îngroapă cumva în foarte multe materii și foarte greu mai reușesc să își dea seama ce le place să facă.

Alexandru Zodieru, sociolog: “Raportat la Europa, există școli care interzic homeschoolingul(..) Germania, Olanda, Grecia, Suedia. Dar și țări care permit acest sistem, ca Marea Britanie, unde 360.000 de copii urmau cursuri în acest mod. Prin urmare deciziile sunt împărțite și la nivel european.”

Părinții care vor un astfel de sistem, nerecunoscut de statul din care provin, aleg să își înscrie copiii la așa zisele ''școli umbrelă''.

Irene Oproescu: “Homeschoolingul îți oferă o mare libertate de mișcare. Poți să lucrezi după o anumită programă, a unei țări, unde este înscris copilul la cursuri. Sau poți adopta tu o programă americană, de exemplu, sau canadiană... una care crezi că ți se potrivește mai bine și una care înglobează mai bine ceea ce i se potrivește copilului tău. Sau pur și simplu poți să faci un fel de unschooling, cum fac eu, îi pui copilului la dispoziție multe materiale și îl ajuți să progreseze în domeniul în care el este mai bun.”

Sorina Oprean este de meserie arhitect. S-a stabilit în Spania acum 23 de ani și are doi copii, Adina și Radu. Pentru ei, a renunțat la carieră și a devenit de profesie mamă, educator și profesor.

Sorina Oprean: “Cred că programa cea mai bună pentru un copil e cea individualizată, personalizată pe talentele lui și pe personalitatea lui. Toți marii oameni din istorie care au făcut ceva, a fost pentru că și-au urmărit propriile lor interese. Și Marie-Curie, și Albert Einstein au putut să se axeze pe ce era el mai bun. El era bun pe fizică, pe matematică, nimeni nu l-a pus să facă balet.”

În funcție de scoală, un an de homeschooling costă între 350 și 500 de dolari, bani în care sunt incluse și materiale multimedia.

Curcubet Gabriel: „Fiecare scoală spune câte zile trebuie să învețe copilul, ce materie trebuie să învețe și cer un orar și o disciplină din partea părinților și din partea copiilor".

Sorin Ioniță, președintele Expert Forum: “Cred că părintele mediu nu e pregătit să facă așa ceva, nici aici, nici în SUA.”

Alexandru Zodieru, sociolog: “Foarte puțini părinți ar înclină spre sistemul de homeschooling, nu numai din motive de timp sau financiare, cât și din ideea de a nu limita copilul în interacțiunea cu ceilalți.”

În România, legea educației prevede că, timp de 11 ani, orice copil este obligat să frecventeze o formă de învățământ autorizată, dar nu neapărat în țara noastră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri