Subiect controversat la Română. Reacția Ministerului Educației

Data actualizării: Data publicării:
pavel nastase la digi24

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, spune că a cerut inspectorilor de specialitate din minister să analizeze şi să stabilească dacă s-a încadrat în programa concursului subiectul în care li se cerea elevilor să-şi imagineze că sunt un personaj din romanul „Moromeţii” şi să redacteze un denunţ legat de „calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete”, potrivit News.ro.

pavel nastase la digi24

„Mâine (luni, n.r.), colegii din învăţământul preuniversitar, inspectorii de specialitate din cadrul Direcţiei Generale Învăţământ Preuniveristar din cadrul Ministerului Educaţiei vor analiza subiectul de la Olimpiada de Limbă română din judeţul Prahova. Ei vor stabili dacă acest subiect s-a încadrat în programa pentru astfel de concursuri”, a spus Pavel Năstase.

Ministrul Educaţiei a precizat că opiniile Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova şi ale profesorului de Limba română Dan Gulea au fost deja anunţate public, iar acum este rândul specialiştilor de la Direcţia Generală Învăţământ Preuniversitar să formuleze un punct de vedere.

Elevii participanţi la Olimpiada la Limba română în judeţul Prahova au avut de rezolvat un subiect în care să-şi imagineze că sunt personajul ce colectează taxele de la ţăranii din romanul „Moromeţii” şi să redacteze un referat (raport scris) adresat conducerii de partid prin care denunţă „calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete”.

Un profesor evaluator consideră că subiectul „spune foarte mult despre lumea de azi, a denunţului”, făcând trimitere la „Olimpiadele denunţului”, în timp ce Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova susţine că elevii trebuie să ţină cont că este vorba despre „un univers ficţional” şi că „dacă este vorba despre ideea de a denunţa pe cineva, nu se face altceva decât raportare la fragmentul citat din romanul «Moromeţii»”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri