Emil Hurezeanu: Avem nevoie de redescoperirea vecinilor

Data publicării:
emil hurezeanu

La ce să ne așteptăm în 2017? Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, a răspuns la această întrebare la emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24.

Emil Hurezeanu:

„În primul rând, această angajare euroatlantică nu trebuie să fie doar teoretică, dar e bine să fie și declarativă. Suntem într-un fel de cor cu multe cacofonii și cu multe note stridente astăzi în Europa. E bine să știm ce înțelegem prin angajare euroatlantică.

Avem nevoie de redescoperirea vecinilor și dl. ministru Meleșcanu a vorbit despre asta, sigur, el având o experiență din anii 90, fiind principalul negociator al tratatului – obligatoriu ca premisă a intrării noastre în NATO – româno-maghiar, semnat la Timișoara în toamna anului 1996, era ministru de externe atunci.

Redescoperirea vecinilor înseamnă încercarea de a promova cu demnitate relații bilaterale normale.

Între vecinii noștri, bineînțeles că îi număr și pe americani și pe ruși.

Trebuie să vedem în ce măsură se va produce o reorientare a geopoliticii americane în zona noastră, în sud-estul Europei, dincolo de desantul acesta de brigăzi americane speciale, care tocmai s-a produs în ultima fază la sfârșitul anului trecut, în țările baltice și Polonia, sigur, și-n România vor ajunge americanii...

Relații bilaterale cu vecinii...

Dacă la un moment dat America sare peste capul Alianței Nord-Atlantice și vrea să-și corecteze, să-și rectifice facturile, pentru că are de mulțumit așteptări sociale – chiar și acolo, în America, sunt foarte multe așteptări sociale, care zac în așteptare de multă vreme. Ei, un președinte pragmatic, ultrapragmatic și acționist, cum pare să fie viitorul președinte american, s-ar putea să ajungă la înțelegeri care depășesc infrastructurile cunoscute – Uniunea Europeană, NATO. Intră într-o comunicare directă cu Statele Unite (sic! Rusia – n.r.), intră într-un conflict direct cu China și atunci ar fi încurajat în serie, într-un proces de domino, foarte periculos, tot ce înseamnă acționism, unilateralism, și-n Europa! Asta cred că este principala noastră problemă.

Pentru că problemele populismului antieuropean și ale egoismelor naționale reanimate ale noastre ar putea fi ținute foarte bine în frâu - cum s-a întâmplat, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când prostiilor europene li s-a pus botniță odată cu Planul Marshall, odată cu venirea trupelor americane, cu transformarea unei jumătăți vestice a Germaniei, îndată după război, într-o țară democratică-model ș.a.m.d. Am datorat atunci americanilor strunirea noastră, a europenilor, care am fi votat cu comuniștii și în Franța, și în Italia în 1946. Dacă nu era planul ăsta Marshall, care să-i răsplătească în mod egal pe învinșii celui de-al Doilea Război Mondial și pe puținii învingători...Vedeți, tot pornind de la o mobilizare a satisfacției sociale. Asta e foarte important.

Or, dacă acuma se schimbă paradigma și SUA se vor transforma într-o țară care tratează bilateral problemele pe care le are cu Rusia, cu China, probabil și cu România - dar nu neapărat prin intermediul NATO -, această atitudine voluntaristă, dacă se va confirma, o să mobilizeze, în Europa, atitudini asemănătoare, o să le stimuleze.

(...) Vedeți noul concept apărut la sfârșitul anului trecut, căruia americanii îi spun post-adevăr, germanii post-factum: în mod vădit, lucruri complet distorsionate, enunțuri false, s-au transformat în mesajul principal transmis și perceput ca valabil. Or, sunt multe straturi de nesiguranță”, a conchis ambasadorul României în Germania.

Întregul său comentariu despre ce a fost în 2016 și ce va fi în 2017 îl puteți viziona aici, în partea a doua a înregistrării (începând cu ora 21:00) emisiunii „Jurnalul de Seară”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri