„Era fierberii globale e aici și e doar începutul”. Iulie 2023 este cea mai fierbinte lună din istoria măsurătorilor meteorologice

Data actualizării: Data publicării:
zgarie nori cu soare intens pe fundal
Au fost temperaturi record pe aproape tot globul, în această vară. Foto: Profimedia

Luna care se încheie va fi „cu siguranță” cotată drept cea mai fierbinte din istoria măsurătorilor meteorologice, scrie BBC. Meteorologii spun că în condițiile în care luna iulie a adus unele dintre cele mai calde zile din istorie, este destul de sigur că ea va depăși recordul din anul 2019, în ciuda faptului că mai sunt câteva zile rămase din lună.

Unii experți sunt de părere că luna iulie a acestui an a fost cea mai caldă lună din ultimii 120.000 de ani. Consensul printre cercetători rămâne acela că această încălzire extremă este o consecință a folosirii combustibililor fosili.

Cea mai caldă zi din istoria măsurătorilor s-a înregistrat pe 6 iulie, iar toate cele 23 cele mai calde zile din istorie s-au înregistrat în această lună, conform Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice.

Temperatura medie globală pentru luna iulie din primele 25 de zile ale sale a depășit-o deja pe cea din toată luna iulie 2019, deținătoarea recordului actual. Temperatura medie globală din iulie (25 de zile – n.r.) 2023 a fost de 16,95 grade Celsius, pe când cea din iulie 2019 a fost de 16,63.

Vremea extrem de caldă din ultimele săptămâni și zile a provocat numeroase dezastre peste tot în lume. În sudul Europei, incendiile de vegetație au provocat mari probleme în mai multe țări, printre care Grecia sau Italia, în timp ce SUA sau China se confruntă, de asemenea, de săptămâni întregi cu temperaturi care bat toate recordurile. 

Secretarul general al ONU avertizează că „fierberea globală” a început și că e nevoie de ținte ambițioase de reducere a emisiilor din partea membrilor G20.

El a adăugat că e nevoie de planuri credibile pentru oprirea folosirii cărbunelui până în 2030 pentru țările OCDE, în timp ce restul lumii ar trebui să-și stabilească o țintă similară pentru 2040.

„Schimbările climatice sunt aici. Sunt terifiante. Iar acesta este doar începutul. Era fierberii globale e aici”, a spus Antonio Guterres.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri