2014, an electoral costisitor. Alegerile prezidențiale și cele europarlamentare ar putea costa 100 milioane de euro

Data publicării:
vot - stampila - mfax

Alegerile europarlamentare vor avea loc între 23 şi 25 mai, data exactă urmând să fie stabilită de Guvern.

Costurile organizării unor alegeri sunt cam aceleaşi, cu mici diferenţe. Europarlamentarele vor costa în jur de 45 de milioane de euro.

Cam acelaşi va fi şi costul alegerilor prezidenţiale, care vor fi organizate la finalul lunii noiembrie. Cei mai mulţi bani se vor duce către plata celor implicaţi în aceste alegeri, de la membrii secţiilor de votare, până la membrii birourilor electorale. Sume importante sunt alocate şi pentru bunuri şi servicii, aici intrând printre altele buletinele de vot, ştampilele, urnele, cabinele de votare, dar şi sistemele informatice.

În total, alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale din 2014 ar putea costa în jur de 100 de milioane de euro.

În plus, potrivit calculelor şi intenţiilor anunţate ale politicienilor, anul acesta ar trebui să avem, teoretic, şi două referendumuri. Unul pentru revizuirea Constituţiei şi unul, anunţat de preşedintele Traian Băsescu, pentru un Parlament unicameral cu cel mult 300 de aleşi.

Şi costurile referendumurilor sunt cam aceleaşi, indiferent care este tema supusă consultării populare. Referendumul pentru demiterea preşedintelui din 2012 a costat peste 21 de milioane de euro. În aceste condiţii, dacă anul acesta se vor organiza cele două referendumuri, costurile s-ar ridica la peste 40 de milioane de euro.

Trăgând linie, anul acesta am putea cheltui peste 130 de milioane de euro pentru organizarea celor patru scrutine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri