Acord între Ministerul Educaţiei şi sindicate pentru păstrarea în sistem a 40.000 de dascăli

Data publicării:
3224725 20mediafax 20foto 20ovidiu 20dumitru 20matiu 201-44995

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi federaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar, au semnat, luni seară, un acord prin care au agreat o serie de măsuri şi direcţii de acţiune comune.

Concret, documentul are drept obiectiv clarificarea situaţiei cadrelor didactice care ocupă funcţiile de educator/educatoare sau învăţător/învăţătoare, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX de MEN.

„Prevederile art. 247 din Legea nr. 1, intrată în vigoare în luna februarie 2011, scoteau în afara legii funcţiile didactice de educator/educatoare şi învăţător/învăţătoare. Astfel, se anula o tradiţie de un secol a învăţământului românesc, fiind unanim recunoscut faptul că şcoala normală şi, mai târziu, liceul pedagogic au format dascăli de mare valoare, o categorie profesională deosebit de importantă în comunitate. Ca urmare a art. 247 din legea mai sus menţionată, 39.730 de învăţători/învăţătoare şi educatori/educatoare nu se mai regăseau între funcţiile didactice prevăzute de lege şi, mai mult, prin aplicarea ad litteram a prevederilor în vigoare, aceştia se aflau în situaţia de a nu mai putea fi menţinuţi în sistem”, se arată în comunicatul MEN remis la finalul întâlnirii cu sindicatele.

MEN mai precizează că, prin Ordonanţa de urgenţă (OUG) nr. 92/2012, se reintroduc funcţiile didactice de educatori/educatoare şi învăţători/învăţătoare, reparând astfel o discriminare produsă de Legea nr. 1/2011 şi evitând crearea dezordinii în sistemul de învăţământ.

În aceste condiţii, având în vedere interesul comun pentru consolidarea statutului personalului didactic şi pentru încurajarea unui învăţământ performant, Ministerul Educaţiei Naţionale şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar au "agreat" mai multe puncte de vedere şi direcţii de acţiune.

Astfel, potrivit acordului semnat luni seară, "în sesiunea parlamentară în curs se va susţine menţinerea, în Legea nr. 1/2011, a funcţiilor didactice de educator/educatoare şi învăţător/învăţătoare, pentru cei care se află în prezent în sistem, fără alte condiţionalităţi", ceea ce ar însemna că educatoarele şi învăţătoarele nu vor mai obligate să facă studii superioare pentru a putea rămâne în sistem.

De asemenea, se va solicita Parlamentului României să revizuiască art. 248 al Legii 1/2011 astfel încât acesta să reglementeze situaţia tuturor cadrelor didactice aflate sub incidenţa prevederilor acestui articol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri