Afaceri de protocol. Cum a pierdut RAPPS 12 milioane de lei în Voluntari

Data publicării:
vila raapps

În ultimii 4 ani, Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat a încheiat contracte prin care erau închiriate vile în Voluntari şi Snagov unor firme private, potrivit unui raport al Corpului de Control al premierului. Şi a rămas din aceaste afaceri cu o pagubă de 12 milioane de lei. Regia Protocolului de Stat a încheiat anul trecut cu pierderi de 50 de milioane de lei.

Una dintre vilele de protocol din Snagov a ajuns, în 2009, pe mâna unei firme private, împreună cu terenul aferent de 4.000 de metri pătraţi. Firma se angaja să plătească regiei de stat 75% din profit şi să investească 120.000 de euro în reabilitarea clădirii. Nu s-a ţinut de cuvânt iar RAAPPS a încasat de fapt de 4 ori mai puţini bani decât ar fi trebuit. Paguba se apropie de 2 milioane de lei, spun inspectorii guvernamentali. Situaţia se repetă în toate cele 4 contracte verificate de Corpul de Control al premierului, jumătate din total.

Valentin Mircea, şeful Corpului de Control al premierului: „Cei care aveau asocierile cu RAAPPS erau persoane conectate, în general, la mediul politic, la mediul de afaceri, nu chiar simpli cetăţeni. Problemele generice, de fapt, la aceste contracte pleacă de la modul de atribuire care nu s-a făcut niciodată într-un mod deschis, transparent, pe criterii obiective.”

Cristina Sbîrn, reporter Digi24: „Această clădire din Voluntari aparţine RAAPPS, însă, de ani buni aici funcţionează un centru de fitness. În 2004, regia de stat s-a asociat cu o firmă privată pentru a exploata acest imobil plus alte 3 vile din acelaşi oraş. Anul trecut, însă, s-a adresat instanţei: pentru că are de recuperat aproape 7 milioane de lei. Cere rezilierea contractului şi evacuarea firmei partenere din cele 4 imobile.”

Potrivit declaraţiei de interese din 2014, Gabriela Szabo, fost ministru al Sportului, deţinea acţiuni atât la centrul de fitness, cât şi la firma care a încheiat contractul cu RAAPPS: Relational Trading SRL.

Inspectorii guvernamentali au găsit probleme şi la sucursala de transport a RAAPPS.

Valentin Mircea, şeful Corpului de Control al premierului: „Într-o anumită perioadă, o firmă, care cu siguranţă aparţinea soţiei domnului director a furnizat piese către această sucursală. Nu s-a făcut licitaţie, nici nimic altceva.”

Contractele preferenţiale ajung să fie decontate de stat.

Valentin Mircea, şeful Corpului de Control al premierului: „Acest control la RAAPPS a plecat de la o constatare pe care premierul Dacian Cioloş a făcut-o atunci când a ajuns la Guvern. El însuşi, când venea în România, închiria autoturisme şi ştia care sunt preţurile. Când a văzut ce preţuri solicită RAAPPS pentru autoturisme, unele chiar de o calitate mai slabă decât cele pe care le lua şi domnia sa în privat, a considerat că este o situaţie inacceptabilă.”

În perioada 2012-2015, Sucursala de Transport a Regiei Protocolului de Stat a cumpărat parfumuri, produse cosmetice şi băuturi alcoolice în valoare de peste 87 de mii de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri