Al doilea pod peste Dunăre e aproape gata. Fostul premier bulgar spune că inaugurarea va avea loc la 20 mai

Data publicării:
pod

Fostul premier de la sud de Dunăre, Boiko Borisov, a avansat chiar şi o dată, 20 mai, despre care autorităţile române nu ştiu însă nimic. Pentru ca noua trecere peste Dunăre să fie funcţională, mai sunt câteva lucruri de pus la punct. 

Viitorul pod ar urma să fie administrat în comun de cele două ţări de un joint-venture care încă... nu există. În Memorandumul de finanţare între Comisia Europeană şi Republica Bulgaria pentru construcţia Podului peste Dunăre s-a impus infiinţarea acestei structuri de management. Miercuri, Guvernul de la Sofia a adoptat o decizie prin care propune Parlamentului ratificarea acordului româno-bulgar de înfiinţare a unei companii mixte. Dar cum în Bulgaria vor fi alegeri, decizia trebuie aprobată de viitorul Parlament, adică cel mai devreme la mijlocul lunii mai.

Prin aceeaşi procedură va trebui să treacă şi România. Firma va administra veniturile din exploatare şi va asigura mentenanţa podului. O problemă pe care o mai are de rezolvat statul român este cea cu drumul de acces la viitorul pod, care în acest moment este plin de gropi și nu mai are finanţare pentru reabilitare.

Societatea mixtă ar urma să aibă sediul la Vidin şi o filială la Calafat. Veniturile din taxe vor fi împărţite între Bulgaria şi România proporţional, în funcţie de investiţiile făcute de fiecare stat în parte. Bulgaria a plătit 226 de milioane de euro, în timp ce România - doar 48 de milioane de euro.

„S-a constatat că există anumite blocaje. Unul era legat de înfiinţarea unei comisii mixte româno-bulgare care să administreze acest pod”, a declarat Cristinel Iovan, vicepreședinte CJ Dolj.

Presa bulgară a preluat săptămâna aceasta o declaraţie a fostului premier bulgar Boiko Borisov care a anunţat că data de inaugurare a podului de la Vidin este 20 mai. Autorităţile din România nu au, însă, informaţii sigure.

Un lucru e cert însă. Taxele de tranzit pentru viitorul pod Vidin - Calafat.

Autorităţiile bulgare au stabilit deja taxele pentru tranzitarea maşinilor pe podul care face legătura între Calafat Şi Vidin. Acestea vor fi între 2 şi 37 de euro, în funcţie de tonaj. Vestea bună este însă pentru pietoni şi ciclişti. Aceştia vor tranzita gratis podul ce leagă cele două oraşe.

Între timp, proiectul pentru software-ul de administrare a taxei a fost scos la licitaţie, iar ofertele se pot depune până la 7 mai. Reabilitarea drumului care leaga viitorul pod de Craiova a fost suspendată din lipsă de fonduri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...