Angajații CFR au protestat pentru că le-au întârziat salariile două zile

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-17-08h58m09s49

Actualizare 12:15 La prânz, ceferiştilor au început să le intre salariile în conturi, moment în care au încetat şi protestul spontan. Societatea la care sunt angajaţi a explicat că are conturile blocate de bănci din cauza datoriilor, dar sindicaliştii spun că varianta oficială este inexactă.

Nu e vorba de lipsă de bani pentru salarii, ci de rea credinţă. Nu se poate ca echipa de management a acestei socităţi să ia salariile şi să nu le pese de veniturile salariaţilor”, a afirmat Viorel Istrate - secretar general al Federaţiei Mişcare Comercial.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu a lămurit situaţia. S-au făcut greşeli în contabilitate. În aceste condiţii, ministrul a promis că cei vinovaţi vor fi pedepsiţi.

Actualizare 9:30 Alte cinci depouri din toată țara au oprit lucrul la această oră.

„Vorbim de București, Brașov, Iași, Jibou, Timișoara și Galați și cu tendință de extindere, pentru că treaba asta cu salariile vizează toți cei 1.600 de angajați ai Societății Comerciale de Reparații Locomitive. Ne uimește faptul că resursele financiare pentru salarii au fost încasate încă de miercuri-joi”, a spus Viorel Istrate, secretar general Federația Mișcare Comercial.

În total, în jur de 1.000 de angajați au oprit lucrul.


Banii ar fi trebuit să fie virați luni. Conturile sunt blocate în toate secțiile din țară. La ora 12.00 ar trebui să intre banii în conturi.

Circulația trenurilor nu este afectată de acest protest.

„În acest moment, majoritatea salariaţilor nu şi-au primit salariile. Sunt conturile blocate în toate secţiile din ţară, în afară de Braşov. Din cauza executărilor judecătoreşti, a datoriilor. Conform Codului muncii, prioritate au salariile. Aveam pretenția ca și conducerea să se implică să luăm salariile. Noi, fiind filială a CFR Călători, au virat banii pe 11, n-am ce să le reproşez. Nu ştiu ce se întâmplă la noi la societate, de ce nu se implică să ne vireze drepturile băneşti. E strict o problemă la societatea noastră. Normal ar fi trebuit să ne bage banii luni. Nu s-a putut nici marţi. Am avut colegi care au dormit în depou, n-au avut cu ce să meargă acasă”, a spus Emilian Bunescu, preşedintele Fedaraţiei Reparatorilor de Locomotivă.

Lider de sindicat: Este un dezinteres total din partea miniștrilor

„Cauzele întârzierii salariale sunt multiple. Societatea comercială de reparații locomotive este într-o situație dezastroasă. Au datorii la terți la bugetul de stat de peste 70 de milioane de lei, iar salariați au venit le serviciu și și-au făcut treaba, așteptau să-și ia salariile să le ducă la familii. Acest lucru nu s-a întâmplat.

Toată lumea, toți terții și statul român, oprește și toată lumea vrea să ia. Executorii judecătorești pândesc și cum intră primul ban îl ia. De pe salarii nu este legal. Prioritar sunt salariile, să se plătească la oameni. Nu știu care a fost rostul înfințării acestei societăți. Aceste societăți nu aveau niciun rost să fie înființate, totuși s-a dorit o înființarea lor. În 98, cine a fost ministru și-a împărțit calea ferată și acum se văd rezultatele.

Toată lumea a tras din umeri, în urma ce s-a întâmplat cu fostul director Necolaiciuc, un dezinteres total al miniștrilor.

Salariații au pierdut aproape jumătate din puterea de cumpărare față de 2008”, a spus Alexandru Lorincz, lider de sindicat CFR Brașov, în zona de mișcare comercială.

El a mai spus că este posibilă o solidarizare a conductorilor de locomotivă cu cei care repară locomotivele și că la ceilalți salariați nu au fost probleme în privința salariilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita