Apicultorii, revoltaţi că trebuie să plătească impozit chiar dacă nu produc

Data publicării:
28 2002miere-52142

Apicultorii spun că normele de aplicare ale impozitului nu sunt corecte.

„Producţia de miere şi alte produse care sunt specifice stupului variază în funcţie de factorii climatici, dacă e secetă, producţia este foarte mică. Probabil că aceasta ar fi prima soluţie, să creştem preţurile la toate produsele apicole ca să putem să subzistăm şi noi”, spune unul dintre apicutori, Petre Stoicoci.

Potrivit noilor norme, un apicultor care are 100 de stupi va plăti statului aproape 1.600 de lei pe an, indiferent dacă albinele lui produc un kilogram sau o tonă de miere. Oamenii spun că impozitul va descuraja investiţiile în acest domeniu, care începuseră să prindă curaj, cel puţin în Dobrogea. Numai în judeţul Constanţa sunt 1.800 de apicultori, iar România se laudă cu titlul de cel mai important exportator de miere din Europa.

„Dacă am încuraja apicultorii să îşi mărească numărul de familii, am putea folosi acest potenţial”, susţine Ionel Togan, vicepreşedintele unei asociaţii de apicultori.

În ciuda tuturor nemulţumirilor, reprezentanţii Direcţiei de Agricultură Constanţa susţin impozitarea apicultorilor.

„O luăm de la principiul egalităţii; trebuie plătit acest impozit pe profit, ca persoană juridică sau fizică”, declară Boris Parpală, directorul Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanţa.

Impozitul anual de 16% a intrat în vigoare la 1 februarie 2013, odată cu introducerea noului Cod fiscal. Guvernul speră că în acest fel vor contribui cu bani la bugetul de stat toţi apicultorii care se sustrăgeau de la taxe declarând producţii mai mici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri