AVERTISMENT. Suspendarea exportului de medicamente ar putea încălca tratatul UE

Data publicării:
Medicamente - MEDIAFAX

Pe lista produselor interzise la export se află medicamente care la noi costă câţiva lei, dar care se vând cu zeci de euro în ţări precum Germania sau Marea Britanie.

28 de medicamente, prescrise în tratamentul pentru cancer, nu au fost de găsit pentru bolnavi în ultimii ani. O parte dintre acestea erau însă vândute în afara ţării de distribuitori, prin ceea ce se numeşte export paralel de medicamente.

Din acest motiv, ministrul Eugen Nicolăescu a decis să suspende orice export până la sfârşitul anului.

Avem în Legea 95 un articol care ne permite să intervenim în situaţii de urgenţă, ceea ce am şi făcut, dar vom mai face şi o notificare Consiliului Concurenţei, pentru că aşa este corect”, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu.

Dar România este deja monitorizată. Asociaţia Europeană a Companiilor Farmaceutice analizează situaţia creată de această decizie, astfel încât să nu fie încălcate legile Uniunii, care prevăd liberul schimb al mărfurilor, inclusiv al medicamentelor.

„Distribuitorii en-gross sunt restricţionaţi în activitatea lor sub pretextul că nu sunt suficiente medicamente pe piaţă. Dar cei care pun medicamentele pe piaţă sunt producătorii, iar productorilor nu le place exportul paralel pentru că le taie din profit”, a spus Heinz Kobelt, secretarul general al Asociaţiei Europene a Companiilor Farmaceutice.

La nivelul Uniunii Europene este un război al intereselor între producători şi distribuitori. Fabricanţii de medicamente pierd bani dacă produsele lor sunt vândute în altă ţară, în vreme ce distribuitorii câştigă dacă exportă pastilele.

Cele trei medicamente date exemplu de ministrul Sănătăţii pentru suspendarea exporturilor au preţuri mult mai mari în alte ţări ale Uniunii Europene.

Leukeran costă în România 7 lei, în vreme ce în Marea Birtanie se vinde cu un preţ dublu. La fel şi Puri-nethol. Cea mai mare diferenţă de preţ este la Alkeran. 25 de pastile costă în România 9,32 de lei, în vreme ce în Germania medicamentul se vinde cu 150 de euro, de 75 de ori mai scump.

„Dacă Comisia Europeană suspectează că România, incorect, blochează libera circulaţie a bunurilor în interiorul pieţei interne a UE poate declanşa procedura de infringement, de încălcare a tratatului”, a susţinut Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Procedura de infringement dă timp unui stat să se alinieze la legislaţia europeană. Dacă o ţară nu reuşeşte să se conformeze, Comisia Europeană aduce dosarul în atenţia Curţii Europene de Justiţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...