Băsescu: Am ştiut din 2014 despre raportul privind doctoratul lui Kovesi

Data actualizării: Data publicării:
TRAIAN BASESCU PARCHETUL GENERAL 2015 AGERPRES
Foto: Agerpres

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că avea informaţii, neînsoţite însă de probe, încă din 2014 despre un posibil plagiat în cazul tezei de doctorat al Codruţei Kovesi, plagiat care ar fi fost muşamalizat de Sebastian Ghiţă şi Mihnea Costoiu.

TRAIAN BASESCU PARCHETUL GENERAL 2015 AGERPRES
FOTO Agerpres

"Recunosc, am aflat în 2014. Printre cei implicaţi sunt domnul Ghiţă, domnul Mihnea Costoiu, cu ştiinţa primului-ministru de la acea vreme, Victor Ponta. Eu eram singur şi ei toţi, nu m-ar fi crezut nimeni. Eu am aflat atunci că raportul cu privire la neplagiatul doamnei Kovesi a fost falsificat. Presiuni pentru falsificarea acelui raport a făcut generalul Coldea. Mihnea Costoiu e un om din celebra Academie a Ştiinţelor Securităţii Naţionale, dl. Ponta era într-un fel sau altul - pentru că şi dânsul avea un plagiat şi raportul favorabil pentru domnia sa a fost realizat cam în aceeaşi manieră”, a declarat Traian Băsescu, la un post de televiziune, citat de News.ro.

El susţine că informaţiile i-au parvenit după ce a desemnat-o pe Kovesi ca procuror-şef al DNA.

"Eu aveam doar nişte informaţii frânte în 2014. Dacă vă amintiţi, eu am declanşat povestea cu plagiatul lui Ponta. Şi Coldea, şi Kovesi au muşamalizat propriile lor plagiate. În 2013, când am nominalizat-o, nu ştiam. Ştiam doar că în 2011, când s-a dus la Timişoara să susţină doctoratul, s-a dus cu mare alai, cu generalul Coldea, cu George Maior. Acum fac o mulţime de legături. Din păcate nu le-am făcut la momentul potrivit (...) Am avut informaţii, dar nu probe, din 2014. Astăzi vă confirm că ştiam că Mihnea Costoiu a scris raportul de neplagiat şi că s-a alergat prin ţară după nişte semnături”, a spus Băsescu.

Fostul şef al statului susţine că procurorul-şef al DNA încă este preocupată de de modul în care şi-a obţinut titlul de doctor.

"În 2016, Kovesi şi-a permis să ridice telefonul de convorbiri operative şi să sune la un demnitar român şi să-l ameninţe că dacă se reia cercetarea pe teza ei de doctorat va fi arestat. Sunt constrâns de riscul ca respectivul demnitar să spună «nu». Doar semnalez gestul, nu dau nume. Poate fi ministru al Educaţiei, poate fi un om cu o altă funcţie înaltă... Telefoanele operative nu se înregistrează. Acolo se discută şi secrete de stat, nu numai interesele doamnei Kovesi", a spus Traian Băsescu.

În ce priveşte autodenunţul lui Ghiţă, Băsescu susţine că este o reacţie la faptul că procurorul-şef al DNA, sprijinită de Florian Coldea, adjunctul directorului SRI, ar încerca să-i elimine pe cei care au informaţii legate de ”suporturile statului”.

Întrebat de ce nu a făcut un denunţ penal în această chestiune, Băsescu a răspuns: ”Prin formaţie profesională. Oricât de dur vi s-ar părea ce urmează să spun acum: când la bordul unui vas echipajul simţea că are un turnător, de regulă vasul se întorcea în port cu un om mai puţin”. Invitat să dea detalii legate de soarta potenţialilor turnători, Băsescu a explicat: ”Li se mai întâmplau lucruri”.

Un alt motiv invocat de către fostul preşedinte a fost faptul că informaţiile primite nu erau certe. ”Eu am avut informaţii din mediul civil, după cum şi în 2010 am avut informaţii tot din mediul civil că se fură la ANRP. Când am primit informaţia de la Elena Udrea, am dat-o la instituţiile statului. Acum instituţiile statului care ar fi trebuit să mă informeze erau implicate în falsificare”, a spus Băsescu adăugând că, la vremea respectivă, acuzele sale puteau fi infirmate cu uşurinţă cu raportul prin care se spunea că actualul procuror-şef al DNA nu a plagiat. ”M-ar fi făcut pulbere toţi”, a comentat Băsescu., la un post de televiziune, citat de News.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri