Ce s-a întâmplat în avalanșa din Retezat. Declarațiile martorilor

Data publicării:
retezat

Trupurile celor doi copii morţi în avalanşa de ieri din Retezat au fost recuperate astăzi de salvamontişti. Salvatorii dezgroapă însă şi alte informaţii teribile: este vorba despre o fată de 13 ani şi un băiat de 12, amândoi campioni mondiali şi europeni la alpinism. Mai mult, părinţii lor i-au condus pe traseul interzis, spun salvamontiştii, cu toate că era alertă de avalanşă gradul cinci, cel mai înalt posibil.

Copiii omorâţi ieri de avalanşă în Munţii Retezat sunt o fată de 13 ani şi un băiat de 12, campioni europeni şi mondiali la alpinism, spun salvamontiştii care au reuşit astăzi să le recupereze trupurile. Grav este că în ciuda avertizărilor meteo, părinţii au plecat cu ei pe un traseu oricum interzis iarna. Dintre adulţii supravieţuitori, cel mai grav rănit este tatăl copilei.

Tragedia s-a petrecut ieri în jurul orei 14.00, în Masivul Retezat, chiar sub Vârful Peleaga.

O zonă extrem de periculosă, spun salvamontiştii. Cei doi copii-alpinişti erau însoţiţi de taţii lor, sora băiatului şi două femei. Grupul mergea de multe ore pe traseul înzăpezit când s-a năpustit avalanşa peste ei.

Aproape de locul tragediei, 50 de elevi ai unei şcoli de ghizi montani, au înlemnit.

Cătălin Berenghi, liderul grupului de alpinişti: „Am auzit țipete de ajutor din partea unei femei. Am pus tot grupul nostru la adăpost, era vânt de 80 kilometri pe oră, temperatura resimțită era de minus 15, minus 20 de grade. Și am organizat salvarea lor. Cel mai dramatic a fost să-i convingă pe părinți să abandoneze copiii care erau decedați și să urce pe creastă cu noi.”

Pentru cei doi copii nu s-a mai putut face însă nimic.

Ionuţ Udrea, ghid montan: „Poziția fetei era undeva în fața tatălui. I-au luat băieți de la noi pulsul... dar...”

30 de salvamontişti şi jandarmi au înfruntat viscolul şi nămeţii de peste un metru ca să recupereze victimele.

Cristian Porţan, ghid montan: „Aproape la fiecare pas, zăpada pocnea şi vibra în jurul meu. Mergeam din piatră în piatră, la un moment dat s-au terminat pietrele şi aşteptam să vedem dacă se rupe şi cu noi. Probabil au vrut să se antreneze, au urmat traseul de curba de nivel care e destul de periculos. Ori a fost o decizie greşită, a fost şi ghinion.”

Trei dintre adulţii surprinşi de avalanşă au fost răniţi. Tatăl fetei de 13 ani care a murit a avut nevoie de internare.

Barna Bende, director medic la spitalul municipal Hunedoara: „Traumatism cranio-facial, traumatism toraco-abdominal, un şold şi un genunchi. Momentan este stabil.”

Misiunea dificilă a continuat şi astăzi pentru salvamontişti şi jandarmi. Au urcat din nou pe munte pentru a recupera trupurile copiilor îngropaţi de zăpadă. Nimeni nu îşi explică ce cautau pe traseul periculos.

Ioan Pivodă, şef Salvamont Zărneşti: „Nu aveau ce căuta pe acea traversare unde s-a produs avalanșa. Au fost emise atenționări din partea salvamontului Hunedoara. Zăpada este exagerat de mare, peste un metru, ninsoare ninsă proaspăt.”

Politiştii din Hunedoara au început ancheta după moartea celor doi copii: ucidere din culpă scrie pe dosar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri