Ce spun oficialii europeni. Cât de aproape este Republica Moldova de UE

Data publicării:
ministri 20externe 20moldova 20maeie 20md-50401

Ministrul de Externe al Poloniei, Radosław Sikorski, ministrul britanic William Hague și Carl Bildt, ministrul de Externe al Suediei, care au fost zilele acestea în vizită de lucru în Republica Moldova, au apreciat progresele autorițăților de peste Prut.

În cadrul unei conferințe de presă, organizată după întrevederea cu premierul moldovean Vlad Filat, cei trei oficiali europeni s-au arătat mulțumiți de schimbările înregistrate în politica externă. Aceștia și-au exprimat intenția de a susține și grăbi procesul de aderare la UE.

„Pentru prima dată am venit în Moldova în calitate de prim-ministru al Poloniei, direct după revendicarea drepturilor voastre. Și, foarte sincer, erați atunci pe calea de a deveni un stat eșuat. Astăzi sunteți pe drumul de a deveni un membru al Uniunii Europene. Ce diferență, în câțiva ani de guvernare stabilă! De fiecare dată când vin în Moldova, situația este mai bună”, a declarat ministrul de Externe al Poloniei, Radosław Sikorski, potrivit portalului Unimedia.

„Promitem că vom face tot posibilul pentru a grăbi ratificarea”

„La acest moment negociem un Acord de Asociere foarte ambițios și un Acord de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Moldova a făcut cel mai rapid progres dintre țările Parteneriatului Estic. Ne apropiem de summit-ul de la Vilnius cu un scop foarte important. Negocierile continuă. UE are procedurile sale, nu din cele mai rapide, dar sunt convins că la Vilnius vom întâmpina Moldova și vom pleda pentru o relație proeminentă cu Europa, pentru grăbirea procedurilor în limitele termenelor posibile”, a adăugat Radosław Sikorski.

„Nu erau timpuri ușoare (la începutul negocierilor RM-UE – n.r.), după care lucrurile s-au stabilizat. Acum sunteți primii potrivit graficului. Promitem că vom face tot posibilul pentru a grăbi ratificarea”, a declarat și Carl Bildt, ministrul de Externe al Suediei

Ministrul britanic William Hague a subliniat că mai sunt pași de făcut. „Susținem programul de reforme, care este unul ambițios, ceea ce este corect. S-a făcut un lucru bun, dar există, de asemenea, mult mai multe de făcut. Cheia va fi o implementare efectivă. Este esențial ca societatea să lucreze împreună pentru ca schimbările necesare să apară”, a afirmat William Hague.

Vizita în format trilateral, din 18-19 februarie, a avut loc la invitația ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene din republica Moldova, care este şi prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic vizitată de şeful diplomaţiei britanice.

Tensiuni în Parlamentul de la Chișinău

Vizita oficialilor europeni a venit într-un context politic tensionat de la Chișinău. Săptămâna trecută, premierul Vlad Filat a spus că PLDM rupe acordul Alianței pentru Integrarea Europeană pentru că nu mai vrea să guverneze alături de Vladimir Plahotniuc, care e suspectat că a încălcat legea.

Ulterior, prim-vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, democratul Vladimir Plahotniuc a demisionat vinerea trecută din funcție, după ce 73 de deputați liberal-democrați, comuniști și neafiliați au votat pentru desființarea acestei funcții.

Consiliul UE salută progresele Moldovei

În plus, miniștrii de externe ai țărilor UE, în cadrul unei reuniuni de la Bruxelles care a avut loc luni, 18 februarie, au solicitat accelerarea elaborării Acordurilor de Asociere cu Republica Moldova, Georgia și Armenia, arată Unimedia.

„Consiliul (Afacerilor Externe al Uniunii Europene) reamintește, că Consiliul European a solicitat atingerea progreselor în ceea ce privește semnarea acordurilor, inclusiv în crearea unei zone profunde şi cuprinzătoare de liber schimb, cu Republica Moldova, Georgia și Armenia, cu scopul de a finaliza lucrările către summit-ul Parteneriatului Estic care va avea loc la Vilnius (în perioada 28-29 noiembrie 2013)”, se spune în Concluziile Consiliului Uniunii Europene privind Parteneriatul Estic.

„Consiliul salută progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea Planului de acțiune privind liberalizarea regimului de vize și lansarea celei de-a doua faze de evaluare a Planului de acţiune”, se arăta în document.

Documentul integral al Consiliului Uniunii Europene, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...