Cod galben de ploi, ninsori și inundații

Data publicării:
inundatii vladesti valcea iulie 2014 - sorin nicu telespectatori digi24 1

Practic, până mâine la prânz, ploile se vor extinde în toată Moldova, iar izolat se pot acumula cantităţi de apă cât pentru toată luna noiembrie. Spre seară se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare. Vântul va deveni tot mai intens şi va depăşi 55 de kilometri pe oră.

Hidrologii au emis la rândul lor un cod galben, din cauza precipitaţiilor ce vor cădea, în aceste zile, în Moldova. Pe râruile din cinci judeţe vor apărea creşteri de debite şi niveluri, precum şi depăşiri ale cotelor de atenţie, cel puţin până mâine seară.

Vizate de atenţionarea hidrologilor sunt râurile din bazinele Jijia, Bahlui, Prut, Barlad si Siret. Codul galben hidrologic se va ridica mâine, la ora 18.00.

Dacă în estul Modovei vorbim de ploi, în Munții Călimani a început să ningă în Munţii Călimani, dar vizate de codul galben meteorologic sunt atât Carpaţii Orientali, cât şi cei Meridionali.

Aici vor predomină ninsorile aproape întreaga zi şi se poate depune un strat consistent de zăpadă.

În plus, vântul va sufla cu peste 80km/h şi va viscoli ninsoarea.

Prin urmare, cei care sunt nevoiţi ca în aceste zile să ajungă în zonele înalte, trebuie să aibă autovehiculele echipate pentru vreme de iarnă şi să circule cu prudenţă.

Meteorologii anunţă ca la munte va mai ninge şi după ieşirea din vigoare a codului galben, iar temperaturile se vor meţine scăzute, aşa că sunt şanse ca zăpada să se păstreze şi în weekend. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri