Contorsionist politic sau star în ascensiune? Cum îl vede presa străină pe Victor Ponta

Data publicării:
victor 20ponta 20bucuros 20resize 20mediafax 20foto 20gabriel 20petrescu-37836

Cu profilul său de ginere ideal și veșnicul său surâs, i-ai da binecuvântarea fără spovedanie. Victor Ponta, 39 de ani, încarnează această nouă generație care a preluat comanda Partidului Social-Democrat, principalul moștenitor al Partidului Comunist român. Blând, bine crescut și lipsit de scrupule „până într-acolo că regreți vechea gardă a PSD”, spune un fost ministru, referindu-se la fostul președinte Ion Iliescu. Așa își începe „Le Figaro” articolul-portret intitulat „Victor Ponta, contorsionistul politic”.

„Pentru biografia oficială, Ponta jură că este un om de stânga pur și dur și îl citează pe Che Guevara printre idolii săi. În afară de prietenii săi – și nici aceia -, nimeni nu-l crede”, scrie jurnalista Arielle Thedrel.

„Unii îl văd abil și pragmatic, alții imatur și cinic. Chiar în sânul stângii românești, unde oportunismul ține loc de ideologie dominantă, unii sunt neliniștiți de lipsa sa de experiență și de un stil mai degrabă brutal, care tocmai a transformat România în oaia neagră a Uniunii Europene”, continuă Arielle Thedrel.

Victor Ponta îi datorează aproape totul lui Adrian Năstase, fostul premier aflat azi în închisoare pentru deturnare de fonduri publice. În 2010, l-a adus la președinția PSD în detrimentul fostului șef al diplomației Mircea Geoană. Puternicii baroni ai partidului îl cred slab și, prin urmare, manipulabil. Dar oare e adevărat? se întreabă jurnalista de la „Le Figaro”.

Boala elitismului

În 2011, sub conducerea lui Ponta, PSD s-a aliat cu Partidul Național Liberal al lui Crin Antonescu și cu Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu. Aliați nu chiar frecventabili, apreciază „Le Figaro” și explică: Primul, care visează în mod obsesiv să fie președinte, cultivă vechi concepte de sorginte naționalistă. Al doilea, un fost ofițer, se zice, al Securității, conduce un imperiu mediatic a la Berlusconi, pe care l-a pus în slujba prietenilor săi politici. Această coaliție pare să nu aibă decât un scop: să-l debarce pe președintele Traian Băsescu, garant al unei justiții independente, scrie jurnalista.Devenit prim-ministru, Victor Ponta și tovarășii săi nu au încetat să-și sporească loviturile de forță asupra instituțiilor pentru a-și atinge scopurile, adaugă ea.

Trebuie spus că Ponta, jurist de formație, este un contorsionist al dreptului. El știe să-l întoarcă pe toate părțile pentru a dovedi, de pildă, comisarilor europeni că este un bun democrat. Ceea ce nu-l împiedică, la București, să-l insulte pe Băsescu - „un laș, un fascist”, să o admonesteze pe Angela Merkel, care se amestecă în ceea ce nu o privește, să acuze presa germană că este infiltrată de Securitate sau să-l trateze pe Sarkozy drept „măscărici”, reamintește jurnalista de la „Figaro” câteva momente ale luptei politice de astă-vară de la București.

Potrivit politologului Alexander Gussi, „Ponta și toți acești lupi tineri ai PSD suferă de o boală care ține, în România, de antropologie: elitismul. Ei dezvoltă un complex de superioritate și cred că totul este permis”.

Acuzat că a plagiat o treime din cele 300 de pagini ale tezei sale de doctor în drept, Ponta se încăpățânează să nege, în ciuda a două rapoarte universitare, reaminește „Le Figaro”.

SBS: Victor Ponta, politicianul român în ascensiune

În contrast cu articolul publicat de Le Figaro, postul australian de televiziune SBS îl vede pe Victor Ponta drept un star în ascensiune al politicii românești și scrie că lui i se datorează victoria categorică din alegeri. Este un tânăr politician ambițios, dar e acuzat de dușmanii săi politici că îndepărtează țara de calea europeană.

Vorbește fluent engleză și franceză, dar adversarii săi politici îl acuză de dublu limbaj atunci când vine vorba de proiectul european.

Este un susținător fervent al parteneriatului strategic cu Statele Unite, unul dintre puținele puncte în privința cărora este de acord cu rivalul său, Băsescu, scrie SBS.

Cu aparența unui adolescent, Victor Ponta, care spune că îl are ca model în politică pe Tony Blair, își datorează ascensiunea rapidă fostului premier Adrian Năstase, condamnat la doi ani închisoare pentru corupție, menționează și SBS.

La scurt timp după numirea sa ca prim-ministru, Ponta a fost atacat de oamenii de știință care îl acuză că a plagiat o bună parte din teza sa de doctorat. Deși neagă acuzațiile, sute de cercetători români i-au cerut demisia, reamintește postul australian.

Alianța USL a mers însă pe valul nemulțumirii populare cauzate de pachetul de austeritate impus de guvernul de centru-dreapta în 2010. Ponta a promis că va combate austeritatea ținând deficitul public sub control, pentru a semna un nou acord cu FMI, încheie SBS.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri