Cosmonautul rus Oleg Kononenko a stabilit recordul pentru cel mai mult timp petrecut în spaţiu

Data publicării:
Oleg Kononenko
Oleg Kononenko este comandantul corpului de cosmonauţi al agenţiei spaţiale ruse de stat Roscosmos. Sursa foto: Profimedia Images

Cosmonautul rus Oleg Kononenko a stabilit, duminică, un record mondial pentru durata zborurilor spaţiale, cu aproape 2 ani şi jumătate petrecuţi în spaţiu, au anunţat agenţiile de presă ruseşti, citate de Reuters, preluate de News.ro.

La ora 11:30:08, ora Moscovei (08:30:08 GMT - 10.30.08 - ora României), Kononenko, în vârstă de 59 de ani, a depășit performanţa compatriotului său Ghennadi Padalka, care a acumulat un total de 878 de zile, 11 ore, 29 de minute şi 48 de secunde în cinci zboruri spaţiale înainte de a se retrage în 2017, a relatat agenţia de presă de stat TASS.

Kononenko, care este comandantul corpului de cosmonauţi al agenţiei spaţiale ruse de stat Roscosmos, efectuează al cincilea său zbor în spaţiu. La încheierea actualei expediţii, programată pentru 23 septembrie, Kononenko va fi înregistrat 1.110 zile în spaţiu.

La vârsta de 34 de ani, Kononenko a început pregătirea ca parte a grupului de cosmonauţi selectaţi pentru programul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), potrivit site-ului Agenţiei Spaţiale Europene.

El a efectuat primul său zbor în spaţiu la 8 aprilie 2008, în cadrul celei de-a 17-a expediţii principale a ISS, revenind pe Pământ la 24 octombrie 2008, a anunţat agenţia de presă Interfax.

ISS este unul dintre puţinele proiecte internaţionale la care Statele Unite şi Rusia încă mai cooperează îndeaproape. În decembrie, Roscosmos a declarat că un program de zboruri încrucişate cu NASA către ISS a fost prelungit până în 2025.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri