Cum s-a întâmplat tragedia de la Crevedia: Șoferul unei cisterne a încercat să mute gaz în altă cisternă goală cu un furtun

Data actualizării: Data publicării:
CREVEDIA - URMARI EXPLOZII - 27 AUG 2023
Imagine aeriană cu urmările incendiului și exploziilor din Crevedia, 27 august 2023. Inquam Photos / George Călin

Procurorul General al României, Alex Florența, a anunțat duminică seara ce au descoperit anchetatorii după primele investigații în cazul tragediei de la Crevedia. Florența a explicat că explozia a fost declanșată din cauza unui șofer care a vrut să mute gaz cu un furtun într-o cisternă goală.

Potrivit Procurorului General, societatea are 25 de puncte de lucru în toată ţara, unul dintre ele în Crevedia, unde era şi un sediu de birouri, dar care şi-a pierdut autorizaţia ISU în 2020 şi s-a solicitat închiderea acestuia. Sâmbătă, la firma din Crevedia erau patru angajaţi de origine nepaleză, care în acte erau angajaţi la alte puncte de lucru.

În zonă au fost aduse trei autocisterne, una plină cu gaz, care a fost parcată în curte. Şoferul a spus că avea probleme la maşină, o roată blocată. Voia să transfere gazul în altă cisternă şi împreună cu celălalt şofer au montat un furtun de livrare, în condiţii care nu sunt pe deplin elucidate, a explicat Procurorul General.

La acel moment, sub cisternă a apărut o sursă de foc. Cei doi şoferi i-au scos pe cei patru nepalezi din sediu să îi ajute şi să oprească traficul, iar ei au încercat să stingă incendiul. Atunci a avut prima explozie.

Procurorul General a adăugat că dosarul urmăreşte infracţiunea de distrugere din culpă iar ancheta este derulată de specialişti de la Investigaţii Criminale şi Infracţiuni Economice. În acelaşi timp, sunt audiaţi martori la IGPR şi au loc percheziţii domiciliare, inclusiv la Primăria Crevedia, la punctele de lucru ale societăţii din Bucureşti şi la reşedinţele celor doi acţionari ai firmei.

Cum s-a produs tragedia. Filmul evenimentelor, prezentat de Procurorul General:

După închiderea punctului de lucru, curtea aferentă a fost declarată de societate ca reprezentând exclusiv o zonă de parcare a autocisternelor societății, care veneau din cursă și pentru a permite unor șoferi să înnopteze peste noapte.

Din investigațiile făcute până în prezent, reiese că, în incinta punctului de lucru al societății, se obișnuia, în anumite situații, ca angajații societății să efectueze, chiar și după închiderea punctului de lucru pentru neregulile constatate anterior, diferite operațiuni de transfer a GPL dintr-o cisternă în alta sau în alte dispozitive.

În data de 26 august, în clădirea din curtea fostului punct de lucru erau cazați în dimineața zilei de 26 august 4 angajați ai societății, de origine nepaleză, angajați ai firmei, dar figurând scriptic la alte puncte de lucru decât cele la care se aflau.

În jurul orei 8.30, un angajat al societății care se ocupă în general de administrarea clădirii se prezintă la punctul de lucru din Crevedia, unde erau 2 cisterne goale parcate, fără cap de livrare.

În intervalul 12-14.00 au sosit din cursa de livrare alte două autocisterne, parcate pe marginea șoselei, în diferite poziții prin apropiere.

În jurul orei 18.00, a apărut o a treia autocisternă, încărcată cu gaz, care a fost parcată în curte, lângă cele două cisterne goale deja existente.

Șoferul i-a explicat angajatului de la punctul de lucru că avea o problemă la mașină, justificând că ar avea o roată blocată, motiv pentru care ar fi intenționat să transfere gazul din acea cisternă în una dintre cisternele goale din punctul de lucru, sens în care a cerut să discute cu șoferul autocisternei, care se afla în clădirea de birouri.

Cei doi șoferi se întâlnesc, se cunoșteau ambii angajați ai societății, și inițiază transferul de gaz dintr-o cisternă în cealaltă, montând în acest scop un furtun de livrare.

În condiții care nu sunt pe deplin elucidate, pentru că cercetarea nu este finalizată, sub cisterna care era alimentată, încărcat gazul, a apărut o sursă de foc.

Angajatul normal al punctului de lucru remarcă acest aspect și intră în clădirea de birouri pentru a le cere celor 4 angajați nepalezi să iasă afară.

Apoi le cere să meargă cu el în stradă, el încercând împreună cu cei 4 angajați nepalezi să oprească traficul în apropiere, temându-se de un potențial incident major, în timp ce cei doi șoferi erau lângă autocisterne și încercau să stingă incendiul.

La scurt timp după ce ies în stradă, la tentativa de oprire a autoturismelor, are loc prima explozie, foarte puternică, despre care martorii oculari spun că a împins flăcările până în stradă și a produs primele victime ale incidentului de aseară.

În interval de circa o oră încep să și facă apariția diferite echipaje de poliție, mai multe mașini de pompieri, care încep să securizeze zona, încercând să facă intervenția de eliminare a incendiului și sursei de risc.

Ulterior acestui moment, are loc a doua explozie care duce la un număr mai mare de victime și avarierea severă a bunurilor din jur și a două imobile

Aceasta este situația de fapt care rezultă până acum din probatoriul administrat. Dosarul de urmărire penală urmărește infracțiunea de distrugere din culpă, având ca urmare un dezastru, un dezastru înțelegându-se în accepțiunea Codului penal inclusiv situația când un astfel de eveniment are ca urmare moartea sau vătămarea a două sau mai multe persoane, a explicat procurorul general.

Procurorul General a mai spus că până în acest moment nimeni nu are calitatea de suspect.

Acesta a mai spus că din datele existente și măsurători ar putea fi încă emisii de gaz de la una dintre cisternele aflate în incintă.

Perimetrul a fost securizat, iar până când specialiștii de la ISU nu vor constata că este înlăturat orice pericol de intervenție s-a decis să nu se riște viața oamenilor din echipă.

Cercetarea la fața locului se derulează în perimetrul de siguranță, iar locul va fi asigurat peste noapte, până la momentul dispariției oricărei stări de pericol, să nu existe pericol pentru echipa care trebuie să facă cercetare.

Duminică au fost mai mulți martori cu potențial probatoriu, fiind audiate mai multe persoane la IGPR și urmând să fie audiați și alți martori.

Sunt în derulare mai multe percheziții domiciliare la Primăria Crevedia, la unul dintre punctele de lucru ale societății și la reședințele de fapt ale celor doi administratori ai societății.

Scopul principal al perchezițiilor este de a identifica eventuale înscrisuri și documente pentru derularea anchetei, precum și diferite medii de stocare care ar putea deține probatoriu pentru derularea viitoare a anchetei.

Principalele obiective ale anchetei sunt: stabilirea activităților derulate de societate prin intermediul punctului de lucru din Crevedia, ulterior declarării închiderii punctului, din perspectiva indiciilor privind derularea activităților neconforme. Apoi, verificarea modului în care s-a autorizat punctul de lucru, iar ulterior anulării autorizației și închiderii formale a punctului de lucru, modul în care s-au realizat controale de către instituțiile abilitate.

În ceea ce privește persoanele decedate, acestea se aflau în casa de vis-a-vis de stradă.

Din audierile făcute până acum, sunt detalii șocante, apropo de impactul suflului primei explozii, care a dus la decesul celor 2 persoane.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri