De luni, trenul de la București va ajunge în două ore și 40 de minute la mare

Data publicării:
5163309-Mediafax Foto-Silviu Matei

Pe cel mai modern tronson de cale ferată al României, trenurile merg acum cu viteza melcului. Circulă în medie cu 50 de km pe oră, adică de trei ori mai puţin decât ar fi trebui.

Proiectul pentru reabilitatea liniei Bucureşti Constanţa a fost pus pe hârtie încă din 2001 când statul a obţinut finanţare de la Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională. Lucrările au început în 2006 şi, deşi ar fi trebuit finalizate iniţial în 2009, încă se mai lucrează şi acum.

Este și cazul porțiunii dintre Bucureşti şi Feteşti care se află în grija constructorului Astaldi aflat la prima lucrare pe calea ferată. Şi nu este singurul exemplu.

„Lucrările la poduri nu au fost finalizate, sigur, şi acolo există restricţii de viteză. Recepţia se va face când se va termina lucrarea, cu siguranţă”, a susținut George Micu, director general CFR SA.

La toate acestea se adăugă şi furturile de componente de cale ferată, devenite un obicei.

În ciuda acestor probleme, Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu a anunţat că în perioada 29 aprilie - 7 mai, patru trenuri vor ajunge din capitală la mare în două ore şi 40 de minute. Pentru a putea face asta, autoritățile au apelat la întăriri în speranța că hotii vor fi descurajați să mai fure componentele de cale ferată.

„Avem însă sprijinul Jandermeriei pentru perioada 29 - 7 mai pentru tronsonul care face legătura între Capitală şi litoral”, a afirmat Oana Branzan, purtator de cuvant CFR.

Autorităţile dau asigurări că pasagerii nu vor fi în pericol. Nu la fel de sigure sunt când vorbesc despre ce se va întâmpla după 7 mai.

„Nu va fi pus în pericol în niciun fel siguranţa circulaţiei, evident, pentru că altfel nu ne putem permite să facem experimente. Dacă vom avea în continuare acţiuni ale Jandarmeriei, cu siguranţă programul va continua”, a mai spus directorul general CFR SA.

Întârzierile de zeci de minute de pe această linie au determinat autorităţile, în februrie anul acesta, să renunte la toate trenurile intercity către Contanţa.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, solicită celor implicaţi să facă tot posibilul ca durata călătoriei cu trenul pe relaţia Bucureşti - Constanţa să se reducă la 2 ore si 40 de minute, începând cu sfârşitul lunii aprilie”, se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri