Decăderea unei staţiuni cu secole de istorie

Data publicării:
borsec

România este recunoscută pentru staţiunile balneare, dar lipsa finanţărilor a transformat centrele de relaxare în clădiri abandonate, în paragină. Staţiunea Borsec ar putea să-şi recapete strălucirea şi renumele, după ce 4 milioane de lei au fost alocaţi din partea Autorităţii Naţionale de Turism pentru modernizare. Lucrările au început în 2011, dar au fost abandonate un an mai târziu, când Ministerul Dezvoltării a sistat finanţarea şi autorităţile locale nu au reuşit să susţină proiectul din fonduri locale. Clădirea impunătoare ar trebui să adăpostească o bază de tratament şi un centru wellness, cu piscine interioare, exterioare si saune. Ar fi o şansă ca în zonă să ajungă mai mulţi turişti şi economia locală să se dezvolte.

Grămezi de moloz şi ruine. Clădiri cu geamuri sparte şi uşi smulse. Aşa arată acum fosta bază de tratament din Borsec, unde pe vremuri ajungeau mii de oameni în fiecare an. Nimic nu mai aminteşte de măreţia locului, cunoscut pentru proprietăţile vindecătoare ale apelor minerale încă de acum câteva secole.

Aladar Farkas - fost profesor: "Din 1594, avem primele date scrise când se transporta cu caruţe până la Alba Iulia la Sigismund Bathory, care suferea de o boală incurabilă şi avea un medic italian Bucila care i-a recomandat apa de la Borsec”

Pe la 1800, aici s-a amenajat primul punct de extragere şi îmbuteliere a apei, iar în scurt timp, zona a devenit o staţiune balneară. În anii '90, după o privatizare nereuşită, baza de tratament a fost închisă, iar vilele în care erau cazati oaspeţii au fost lăsate în paragină. Aşa se face că în 2001, Borsecul şi-a pierdut titlurile de staţiune balneară şi staţiune turistică de interes naţional.

În speranţa că va revitaliza turismul în zonă, primăria a început în 2011 construirea unei noi baze de tratament, cu bani de la Guvern. După doi ani şi 13 milioane de lei cheltuite, finanţarea a fost oprită. Clădirea a fost ridicată, însă mai trebuie racordată la utilităţi şi completate amenajările interioare şi finisajele. Planurile sunt măreţe.

Ca să termine centrul, primăria a făcut anul trecut un împrumut de 13 milioane de lei de la Trezoreria Statului. Tot atunci, a mai primit un milion de lei de la Consiliul Judeţean Harghita, iar de curând, Autoritatea Naţională de Turism a mai alocat 4 milioane de lei. Banii ar fi suficienţi pentru terminarea construcţiei, aşa că autorităţile vor ca baza să fie gata până în iarna anului 2017.

Mik Jozsef - primar Borsec: „După ce o să fie acest centru dat în funcţiune, nu mai vorbim numai de sezon de vară şi de iarnă, vorbim de sezon pe tot parcursul anului”.

În prezent, în Borsec sunt 700 de locuri de cazare acreditate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri