Din nou în stradă pentru Roșia Montană. Proteste în București, Timișoara și Constanța

Data publicării:
protest rosia montana rmgc 6002876-Mediafax Foto-Octav Ganea 2

ACTUALIZARE 21.05. Protestatarii au intrat în complexul Regie şi au îndemnat studenţii să li se alăture. Manifestanții au petrecut aproape o oră mărşăluind în Regie şi strigând: „Şi voi, şi voi, veniţi cu noi!”, „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă” şi „Uniţi, salvăm Roşia Montană”. Studenţii au ieşit la balcoane, dar au şi coborât din camere, cei mai mulţi limitându-se la a privi manifestaţia, relatează Mediafax. Protestatarii și-au reluat apoi marşul, pe Splaiul Independenţei, spre Eroilor, fiind încadraţi de jandarmi, pe o bandă a străzii.

ACTUALIZARE 20.00. La complexul studenţesc Regie sunt aproximativ 800 de manifestanţi.

ACTUALIZARE 19.30 . Peste 1.000 de persoane, care protestează faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, dar şi faţă de exploatarea gazelor de şist, au manifestat aproximativ zece minute la Palatul Cotroceni, strigând "Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu" şi "Demisia".

După un marş care a început în jurul orei 18.30, de la Universitate, protestatarii s-au oprit la Cotroceni, la intrarea din Bulevardul Eroii Sanitari.

Manifestanţii, în majoritate tineri, au scandat "Uniţi, salvăm toată România", "Jos hoţia", "Demisia" şi "Jos Băsescu , Ponta şi Antonescu". După aproximativ 10 minute, ei au pornit înapoi spre Eroilor, pe Bulevardul Iuliu Maniu, dar, de la Spitalul Universitar, s-au îndreptat spre Regie.


 Oamenii au început să se adune în Piaţa Universităţii încă de la ora 17.00. Protestatarii spun că de aici vor pleca în marş spre Palatul Cotroceni unde vor scanda împotriva exploatării cu cianuri.

Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Totodată, ei s-au solidarizat şi cu sătenii din Pungeşti, care au început să protesteze în 15 octombrie pentru a împiedica începerea explorărilor pentru gaze de şist în zonă, opunându-se exploatării acestei resurse prin fracturare hidraulică.

Manifestaţii sunt şi la Timişoara. Zeci de oameni au ieşit în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de proiectul de exploatare de la Roşia Montană.

La Constanţa, aproape 300 de persoane au ieşit în stradă pentru a manifesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, dar şi pentru a-şi arăta nemulţumirea cu privire la exploatarea gazelor de şist. Protestatarii atrag atenţia şi asupra problemei câinilor comunitari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri