DNA a reținut un expert care a cerut mită 714.000 de lei de la firma contractată de Dumitru Buzatu pentru reabilitarea unui drum

Data actualizării: Data publicării:
drum reabilitare utilaje asfaltare
Foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru

Procurorii DNA au reținut, sâmbătă, pentru 24 de ore, un expert în inginerie şi consultanță tehnică care a cerut mită de la omul de afaceri din Cluj, martor în acest dosar, ce deține firma contractată de CJ Vaslui pentru reabilitarea unui drum. Expertul ar fi pretins șpaga de la constructor ca să îi dea un aviz. Aceasta după ce firma încerca să obțină plata facturilor însumând 3 milioane de euro de la administrația județeană, în urma unor neînțelegeri privind mita pe care trebuia să o primească Dumitru Buzatu. Expertul în consultanță tehnică a efectuat o expertiză cu date false despre lucrările executate la infrastructura rutieră, înainte de finalizarea lor. Iar ulterior expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de 714.000 de lei pentru a formula concluzii contrare propriei expertize efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean și implicit de „a favoriza” societatea martorului.

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 940/VIII/2023 din data de 23 septembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a unui inculpat, expert, pentru comiterea infracțiunilor de:

- luare de mită,

- trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene, între Consiliul județean Vaslui și o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziție publică ce avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui.

În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și inculpatul Buzatu Dumitru, președintele Consiliul județean Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor (cc. 3.000.000 euro) și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.

În acest context, Consiliul județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărui obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie şi consultanță tehnică) administrată de inculpat pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate.

După întocmirea raportului de expertiză (în care erau trecute date care nu corespundeau realității din teren), în data de 22.06.2022 respectiv în perioada 07-15.02.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de 714.000 de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertize efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini).

De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.

În contextul menționat mai sus, expertul a primit în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei.

După remiterea sumei de mai sus, inculpatul ar fi înaintat Consiliului județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și inculpatul Buzatu Dumitru.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 24 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău”, arată comunicatul DNA.

Procurorii îl urmăreau pe expert și au dat de Dumitru Buzatu

Andreea Georgescu, jurnalist Digi24: Totul a pornit de la un denunț al omului de afaceri care lucra de aproape 2 ani, din 2021, la un proiect important pentru județul Vaslui, un drum județean care lega mai mult localități, inclusiv cea în care locuiește Dumitru Buzatu. Însă omul de afaceri nu s-a plâns la DNA din cauza lui Dumitru Buzatu, percheziționat seara trecută de anchetatori, ci de un expert al cărui rol era să evalueze calitatea lucrării pe care o făcuse, că acel drum județean a fost asfaltat corect și lucrarea merită să fie plătită. Avea de încasat omul de afaceri o parte din cei 3 milioane de euro, finanțare europeană prin CJ, instituția urmând să decidă dacă se fac sau nu plățile respective, dacă lucrarea corespunde din punct de vedere al calității. Expertul s-a uitat la lucrare și, din informațiile mele, există inclusiv o interceptare în care expertul îi spune omului de afaceri „Poți să torni tu 30 de cm de asfalt, eu în hârtie scriu tot 4 cm”. Urmărea să obțină o sumă de bani. Interceptându-l pe expertul respectiv, anchetatorii au ajuns la Dumitru Buzatu. Așa au descoperit că și președintele CJ ar fi trebuit să încaseze o sumă de bani - 1,25 milioane de lei. Urmăreau un „pește mai mic” cei de la DNA și au ajuns la un „pește mai mare”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost reținut de procurorii anticorupție, după ce a fost audiat vineri noapte la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi. Perchezițiile la casa lui din comuna Ştefan cel Mare au durat câteva ore. Vineri seară, Buzatu a fost prins în flagrant primind mită de 1,25 milioane de lei pentru acordarea unui contract de lucrări publice, potrivit unor surse judiciare.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri