DOSARUL TRANSFERURILOR. Motivele condamnării „greilor” din fotbal

Data publicării:
18012013 20m 20dosar 20fotbal-44528

Completul Curții de Apel București, care i-a condamnat pe liderii din fotbal în „Dosarul transferurilor”, a făcut astăzi publică motivarea deciziei.

În documentul instanței, judecătorii din dosar spun că au analizat mult mai bine probele din această cauză, față de „superficialitatea” cu care s-au aplecat asupra acesteia magistrații de la instanța inferioară, Tribunalul București, care îi achitase.

Un amănunt considerat foarte interesant, menționat de instanță este faptul că procurorii au găsit, după ce au verificat un contract cu suma de doar 120.000 de dolari, cu un impresar coreean, că suma era de 600.000 de dolari.

Nu este un caz singular. Procurorii au reușit să probeze în fața Curții de Apel că cele 12 transferuri care au fost verificate au prejudiciat statul cu aproximativ cinci milioane de euro și, per total, cluburile cu alte zece milioane de euro.

Ce pedepse au primit oamenii din fotbal

Toți cei acuzați în acest dosar au făcut recurs la decizia instanței, recurs care va fi judecat peste câteva săptămâni la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Președintele Gloriei Bistrița, Jean Pădureanu, a primit trei ani cu suspendare, iar managerul general al Stelei, Mihai Stoica, patru ani.

Fostul acționar al lui Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat de instanța Curții de Apel București la șapte ani de închisoare.

Giovani Becali, agent FIFA, va avea de executat opt ani, iar fratele său, Victor Becali șapte ani, conform hotărârii judecătorilor.

Instanța Curții de Apel București l-a condamnat pe Gică Popescu la trei ani de închisoare cu suspendare.

Omul de afaceri Gigi Nețoiu a fost condamnat la trei ani de închisoare.

Acuzați de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști

În 2 octombrie 2008, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe George Copos, fraţii Victor şi Ioan Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gică Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea. Ei au fost acuzați de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate. Prejudiciul adus statului ar fi fost de un milion şi jumătate de dolari, iar cel în dauna a patru cluburi de fotbal a atins suma de zece milioane de dolari.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către echipe de peste hotare, în perioada 1999 - 2005. Conform probatoriului, între Copos, Borcea, fraţii Becali, Pădureanu, Popescu şi Neţoiu ar fi avut loc transferuri bancare din sumele obţinute, iar banii ar fi fost viraţi reciproc, în conturile personale, fără justificare.

În prima instanță, greii fotbalului au scăpat de închisoare. În luna aprilie, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe cei opt inculpați din dosarul transferurilor. Totodată, instanţa a ridicat sechestrul asigurator pe conturile cluburilor Dinamo, Rapid, Oţelul şi Gloria Bistriţa, precum şi pe cele ale fraţilor Becali.

Potrivit procurorilor anticorupţie, oamenii de fotbal din acest dosar se fac vinovați de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și ar trebui condamnați la închisoare cu executare.

Ce sume sunt confiscate de la condamnați

Sumele confiscate de la cei opt oameni din fotbal condamnați în „Dosarul transferurilor” de instanța Curții de Apel București se ridică la milioane de dolari.

Pentru a încerca să recupereze banii pierduţi, statul a trecut la confiscări. Suma totală pe care instanța a decis să fie confiscată de la cei opt inculpați se ridică la aproximativ 9,7 milioane de euro și 782.900 de euro.

Atât au decis judecătorii să confişte din averile condamnaţilor. Confiscări calculate pentru fiecare transfer din dosar. De exemplu, Copos va rămâne fără 150.000 de dolari pentru transferul lui Cristi Dulca şi peste 510.000 de dolari pentru trasferul lui Florin Bratu. Lui Meme Stoica îi vor lipsi din conturi 550.000 de dolari pentru transferul lui Iulian Arhire. Giovanni Becali va rămâne fără 2.700.000 de dolari pentru transferurile jucătorilor Codrea, Contra, Cernat, Mara, Alexa sau Florin Bratu. Peste 1.700.000 de dolari i se vor confisca si fratelui său, Victor Becali. Lui Jean Pădureanu i se vor confisca aproape 200.000 de dolari, iar lui Gică Popescu peste 1.000.000 de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri