Episcopul Calinic al Argeşului fusese bănuit că pregătise încoronarea Regelui Mihai

Data actualizării: Data publicării:
episcop calinic

În '90, când Regele Mihai a revenit în ţară cu intenţia de a merge la Curtea de Argeş, autorităţile de atunci i-au blocat drumul şi l-au forţat să plece din România. Se temeau de efectul pe care îl putea avea întoarcerea Majestăţii Sale. Episcopul Calinic al Argeşului, care urma să-l întâmpine pe fostul suveran la Curtea de Argeş, a fost bănuit că pregătise încoronarea Regelui. Culmea e că înaltul prelat era şi deputat al FSN la acea vreme şi, la fel cum se întâmplă în zilele noastre, a fost audiat de o comisie parlamentară.

IPS Calinic Argatu, arhiepiscopul Argeşului: Chiar spre Curtea de Argeş se îndrepta de Crăciun în 1990, când a fost oprit, întors din drum. Era speriat oarecum. Se citea şi în voce şi în exprimare spaima pe care a trăit-o atunci. Se vedea o porneală potrivnică. Mai înainte de aceasta, povestise Principesa Margareta cu multă înspăimântare. Dar regele era dezamăgit de atitudine, de cele întâmplate.

Reporter: Cine vă anunţase?

IPS Calinic Argatu: E o istorie cu anunţatul. Am fost anunţaţi pe la 1-2 după masă că regele vine cu suita de 18 persoane. De îndată am sunat la Patriarhul Teoctist şi nu mi-a răspuns. Am insistat, nu a răspuns. Un părinte consilier Marinescu din biserica noastră, a fost Principesa Margareta acolo si dânsul a aflat de la principesă că spre seară vine Regele Mihai.

Reporter: Aţi avut vreo implicare în venirea regelui?

IPS Calinic Argatu: Cu implicarea cum a fost, că am fost de acord fără să întreb autorităţile statului, dar nu am avut pe cine să întreb că nu a răspuns nimeni la telefon. Nu ştiu cum de nu a răspuns nimeni la telefon, m-am simţit izolat de-a dreptul, nici nu aveam timp să mă deplasez până la Bucureşti. Nici la guvern nu am găsit, nu am avut pe cine să întreb care e situaţia.

Nu am ştiut care sunt sentimentele aici, la Argeş, ce spune lumea, autorităţile.

Am fost izolat şi suspendat total, nu am ştiut cu cine să vorbesc, nu au răspuns la apel şi ne-am pregătit să-l primim pe rege, că vine la rugăciuni. Că nu a venit cu alt scop anunţat decât că vine să se închine să facă o rugăciune. Confirmări nu am avut. Am fost chemat la Parlament şi m-au întrebat de unde am luat coroanele pentru încoronarea Regelui Mihai. Am spus: nu e vorba de încoronare. De unde coroane? De la Muzeul de Istorie sau ceva.

Reporter: Exista această credinţă că regele venise să se încoroneze?

IPS Calinic Argatu: Da, şi că eu am aranjat în mod secret ca să-l intronizăm pe Mihai ca rege la Curtea de Argeş pentru România. După aceea: de unde aţi luat tronul de intronizare, un tron special. E adevărat că aveam un tron special, al Regelui Carol I, l-am adus de la Muzeul Piteşti. A fost adus mai înainte cu un an - doi şi a rămas în palat. Lumea a înţeles că am gânduri secrete, că aş încerca intronizarea Regelui Mihai.

Reporter: Regele venea aici. Ce i-aţi răspuns? Cum v-aţi simţit?

IPS Calinic Argatu: Nu aş putea spune că era un reproş adresat mie personal, Mihai vorbea în mai multe direcţii, trebuie să înţelegi mai bine cum vorbea, nu era regele aşa cum se considera la prima vedere. El spunea o vorbă şi se uita să îţi citească expresia feţei, unde ţi se duc gândurile. Era un dialog între noi între 4 ochi. Cum să te simţi? Cum m-am simţit întotdeauna că Regele Mihai, regele de drept al României, e un exilat şi nu se poate întoarce acasă.

Citiţi şi:

Episcopul Calinic al Argeşului: Regele Mihai a venit acasă, unde trebuia să vină de foarte multă vreme

Interviu. Cum se va desfășura slujba de înmormântare pentru regele Mihai

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri