EXPERIMENT Digi24. Ministerul Sănătății vrea defibrilatoare în spații publice, dar oamenii nu știu să le folosească

Data publicării:
defibr

Un defibrilator costă peste 1.500 de euro, iar Ministerul Sănătății vrea sa cumpere câteva sute.

O cutie albastră, dotată cu baterii şi cu doi electrozi care se montează pe pieptul pacientului. Aşa arată un defibrilator portabil, utilizat în procedurile de resuscitare. Este uşor de folosit şi, în mod normal, cu ajutorul acestui aparat ar putea fi salvată orice persoană care face stop cardiac într-un loc public.

Însă un studiu efectuat în Danemarca şi publicat recent de cardiologi arată o altă realitate. Deşi s-a reuşit implicarea oamenilor simpli în proceduri de resuscitare la mai mult de 40 la sută din stopurile cardiorespiratorii, creşterea proporţiei persoanelor salvate cu ajutorul defibrilatoarelor disponibile în spaţiile publice a fost mică, de la 1 la 2 la sută.

Şi asta în condiţiile în care în Danemarca, 15 la sută din populaţie a urmat cursuri de prim ajutor.

În România, situaţia este complet diferită.

Mulți români nici măcar nu știu cum arată un defribilator, arată un experiment realizat de reporterii Digi24.

„Mai întâi, înainte de a se preocupa de a pune astfel de instrumente, cred că ar trebui să facă o campanie de informare și de învătare și de prim-ajutor”, spune una dintre femeile întrebate dacă știe cum se folosește un defribilator.

„Este o problemă mai mult de instruire decât de a folosi așa ceva”, este de părere un bucureștean.

Un defibrilator costă aproximativ 1.500 de euro. Câteva aparate sunt montate în spaţiile publice, dar în cinci ani nu au fost niciodată utilizate.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri