Presupusa explozie dintr-un mall din Focșani a fost alarmă falsă

Data actualizării: Data publicării:
evacuare explozie Focsani 080916

Situaţie tragi-comică azi la mallul din Focşani. Un bărbat de 24 de ani a creat panică după ce a căzut prin tavanul fals al unui cinematograf. Bubuitura a lăsat impresia că a fost o explozie. A fost alertată echipa antitero a SRI-ului şi evacuat întregul mall. S-a descoperit însă că aşa zisul terorist era doar un teribilist ce a vrut să vadă un film, deşi cinematograful era închis.

evacuare explozie Focsani 080916

ACTUALIZARE 19.00. Filmul evenimentului:

Un apel la 112 anunţă o explozie la mallul din Focşani. Alarmele ţiuie, lumea adunată la cumpărături e scoasă din magazine pe ieşirile de urgenţă.

În buimăceala iniţială, întrebarea „ce s-a întâmplat?" a avut mai multe răpunsuri. Primul scenariu: a explodat un telefon mobil care a desfigurat utilizatorul. Deci, era vorba despre o explozie, un rănit.

Deodată, au apărut mai mulţi răniţi. Apoi, a apărut scenariul cu bomba artizanală care a distrus aproape tot tavanul mall-ului. La un moment dat, povestirile au scăpat de sub control.

„Eu eram acolo la sala de mese atâta ce am auzit paza că alerga de colo colo că a auzit că intrat cineva suspect. După câte am înţeles ăla avea o bombă la el. Am fost foarte speriată, nici acuma nu mai îmi revin”

„Prctic a intrat un individ, am înţeles că s-a detonat o bombă sus la proiectoare, a căzut tavanul în urma incidentului şi el a fost desfigurat”

„Nu a fost chiar aşa de mare că dacă era mare se întâmpla chiar mai rău faptul că nu s-a auzit aşa tare fiind sala polifonică izolată”.

După câteva zeci de minute de bănuieli, a venit brigada antitero de la SRI să facă lumină-n mall. Primele verificări şi concluzia liniştitoare: nici urmă de expozibil.

Bogdan Toader, purtător de cuvânt al IPJ Vrancea: „Aş vrea să transmit un mesaj de calmitate şi să exprim faptul că niciodată astăzi nu s-a pus problema de o explozie. Se pare că acest bărbat de 24 de ani a pătruns în incinta centrului comercial a suferit vătămări corporale cauzate de căderea acoperişului”.

Deci, n-a explodat niciun telefon şi nici despre vreun terorist cu bombă nu era vorba. Toată agitaţia a fost provocată de un bărbat care voia să vadă un film când cinematograful era închis. Supărat, s-a strecurat între tavanul de beton şi tavanul fals. Cel de-al doilea nu l-a ţinut prea mult. A căzut cu tot cu el, iar bufnitura a trecut drept explozie.

Monica Dragomir, medic urgenţă UPU Focşani: „La prezentare bărbatul era echilibrat hemodinamic, uşor agitat în limbaj şi în comportament. S-a făcut în UPU imediat manevra de pansament toaleta plăgilor. Erau plăgi fărâmate, nu erau de natură explozivă adică nu erau în urma unei explozii ca să fie cu arsuri”

Toată întâmplarea pare o secvenţă dintr-un film relativ amuzant. Stricăciunile nu sunt însă deloc de ignorat. Tavanul fals s-a prăvălit, aproape în întregime, peste scaunele din sala de cinema.

ACTUALIZARE 15.17. Primele investigații de la fața locului s-au încheiat. Polițiștii au descoperit că bărbatul care a fost rănit în urma incidentului a încercat să intre în cinematograf cățărându-se pe o schelă și pătrunzând în spațiul dintre tavanul real și plafonul fals. Sub greutatea bărbatului, plafonul s-a prăbuși peste scaunele din cinema.

S-a deschis o anchetă, iar bărbatul se află în acest moment în custodia poliției. Urmează să fie audiat și, probabil, se va alege cu un dosar penal penal pentru distrugere sau cu o amendă.

tavan cazut Focsani 080916

ACTUALIZARE 13.40.  Deși inițial s-a vorbit de o explozie, autoritățile nu au găsit nicio urmă de explozibil.

Este vorba, într-adevăr, despre prăbușirea unui plafon fals, dar cauzele ar fi altele. Potrivit ultimelor informații, un conflict între bărbatul rănit și personalul de pază a dus la dărâmarea tavanului fals.

Se pare că bărbatul a vrut să meargă la film dar, cum nu era program, agenții de pază l-au îndrumat către ieșire. Bărbatul s-a încăpățânat și a refuzat să plece. Atunci, paznicii au vrut să-l dea afară, l-au luat pe sus, dar acesta s-a prins de câteva obiecte de mobilier și, în acel moment, câteva bucăți din izolația tavanului au căzut și l-au rănit. 

O parte din planșeul sălii de cinema s-a prăbușit, iar oamenii aflați în mall au fost evacuați imediat. Bărbatul rănit era conștient la venirea ambulanței. Potrivit medicilor, acesta este în afara oricărui pericol.

Sursa deflagrației care a avut loc în jurul orei 12 nu este încă cunoscută.

Serviciul Român de Informații a fost sesizat în cazul acestei explozii.

A avut loc o deflagrație într-o sală de cinema, unde era un singur spectator care a și provocat această deflagrație. Nu se știe care sunt sursele exploziei, dacă a fost explozie. Sunt reprezentanții SRI în incintă, analizează și ulterior vom avea mai multe informații,” a declarat Cristian Misăilă, primar Focşani.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri