IMAGINI. Marș cu incidente în Capitală. Îmbrânceli între protestatarii față de proiectul Roșia Montană și jandarmi

Data publicării:
proteste 27 oct

Marşul manifestanţilor a degenerat în momentul în care forţele de ordine le-au cerut protestatarilor să meargă pe trotuar spre sediul Guvernului. Oamenii au spart cordonul jandarmilor şi au blocat bulevardul Magheru pe un sens de mers.  

ACTUALIZARE ORA 21.30 Manifestanții au renunțat să mai meargă la Universitate. Participanții s-au dispersat, se circulă normal în Piața Universității.

ACTUALIZARE ORA 20.40 Total imprevizibili, protestatarii au coborât din Piața Victoriei pe Calea Victoriei până în Piața Unirii, în dreptul magazinului „Cocor”. Unii au început să se îndrepte către metrou, alții s-au așezat pe jos și flutură steaguri și huiduie. De circa jumătate de oră, jandarmii nu au mai mers pe lângă protestatari, ci s-au grupat spre Piața Universității. Sunt zvonuri că manifestanților nu li se va mai permite accesul la Universitate.

ACTUALIZARE ORA 19.50 S-a produs o busculadă pe Calea Victoriei, iar o femeie în vârstă a căzut pe trotuar. Ea a fost ridicată de jandarmi și și-a revenit imediat.

ACTUALIZARE ORA 19.27 Circulația pe Calea Victoriei și pe străduțele adiacente este blocată complet de protestatarii care au rupt din nou cordonul de jandarmi. Potrivit corespondenților Digi24 de la fața locului, circa 2.500-3.000 de protestatari s-au aflat duminică seara în Piața Victoriei. Jandarmii au vrut să-i redirecționeze, la plecare, către bulevardul Lascăr Catargiu și făcuseră un cordon pentru a le împiedica accesul pe Calea Victoriei.

„Fără violență!”, „Strada e a noastră!”, „Viața e a noastră!” au scandat manifestanții. Ei cer demisia guvernului și renunțarea la proiectul Roșia Montană și la explorarea gazelor de șist.

ACTUALIZARE ORA 19.05 Cosmin Pană, de la Jandarmeria Capitalei, spune că 200 de jandarmi au fost mobilizați pentru proteste. El a refuzat să facă o estimare a numărului manifestanților, dar a spus că există echipe de negociatori în Piața Victoriei pentru a discuta cu manifestanții despre traseul de întoarcere.

ACTUALIZARE ORA 18.15. Au loc îmbrânceli între manifestanți și jandarmi în câteva puncte de pe bulevardul Magheru. Manifestanții reușesc să treacă de cordonul jandarmilor în dreptul cinematografului Patria și o iau la fugă pe bulevard. Jandarmii se regrupează și încearcă să refacă lanțul uman.



(Manifestanții reușesc să treacă de cordonul jandarmilor și ocupă jumătate din bulevardul Magheru)

ACTUALIZARE ORA 18.07. Manifestanții au reușit să rupă cordonul jandarmilor și au pătruns pe bulevard. Totuși, jandarmii nu au folosit forța și nu s-au înregistrat violențe. Oamenii au început să alerge spre sediul Guvernului, în zona Pieței Romane. Pas cu pas, polițiștii opresc traficul rutier în aceste zone.


ACTUALIZARE ORA 18.00. Este pentru prima dată când jandarmii au făcut un cordon în apropiere de strada Batiștei și nu îi mai lasă pe protestatari să blocheze traficul.  Sunt circa 2.000 de manifestanți care vor să se îndrepte către Piața Victoriei și să blocheze, ca de fiecare dată, traficul pe bulevardul Magheru. 

(Claudiu Crăciun - dreapta - participă la proteste. Din spatele jandarmilor, el i-a îndemnat pe protestatari să meargă pe trotuar și să ocolească jandarmii)

ACTUALIZARE ORA 17.00

Circa 200 de persoane s-au strâns în Piața Universității și se pregătesc să pornească în marș către Piața Victoriei. Există o mică întârziere față de programul inițial, dar și o schimbare a locului de întâlnire - protestatarii nu s-au mai strâns la Fântâni, ci la Statui, pe bulevardul Regina Elisabeta. Printre manifestanți sunt și oameni care își exprimă sprijinul față de locuitorii de la Pungești, județul Vaslui, scena unor proteste anti-exploarare gaze de șist.

______________

În Capitală, protestatarii vor porni în marş din Piaţa Universităţii şi vor trece atât prin Piaţa Romană, cât şi prin Piaţa Victoriei.

De data aceasta vor fi şi alţi manifestanţi prezenţi în Capitală. Membrii Asociaţiei Pacienţilor din România vor milita pentru medicamente mai ieftine şi demiterea ministrului Sănătăţii.

La fel se va întâmpla şi în oraşe precum Cluj, Iaşi, Timişoara sau Braşov unde atât susţinătorii, cât şi contestatarii proiectului de exploatare de la Roşia Montană îşi vor striga din nou nemulţumirile. Toţi sunt hotărâţi să nu renunţe la manifestaţii până când cerinţele lor nu vor fi ascultate.

Avertisment pentru protestatari

Manifestanţii care vor ieşi astăzi în stradă să conteste proiectul Roşia Montană nu se vor mai bucura de aceeaşi libertate de mişcare, aşa cum s-a întâmplat în celelalte opt săptămâni de proteste. Cel puțin așa sună avertismentele venite la începutul acestei săptămâni din partea autorităţilor. Astfel, conducerea Ministerului de Interne a decis ca Jandarmeria şi Poliţia să nu mai arate toleranţă faţă de manifestaţiile neautorizate şi protestatarii recalcitranţi.

Tonul schimbării de atitudinea a fost dat chiar de premierul Victor Ponta, care a cerut pedepsirea extremismelor, la o zi după ce maşina ministrului Culturii, Daniel Barbu, a fost vandalizată de oponenţii proiectului minier.

De la începutul protestelor, în septembrie, Jandarmeria Capitalei a dat puţin peste 20 de amenzi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri