În plin an Centenar, au intrat buldozerele într-o clădire monument

Data publicării:
azil

Au intrat buldozerele într-o clădire monument din cartierul evreiesc. Fostul Azil inaugurat de Regina Elisabeta a României în 1906 devine ansamblu rezidenţial.

Neglijată de autorităţi, clădirea istorică din miezul Capitalei a devenit, în plin an Centenar, adăpost pentru narcomani şi groapă de gunoi cu şobolani. Constructorii promit că vor păstra faţada clădirii intactă.

De la parterul fără ferestre se simte un iz de gunoi. Interiorul pare un peisaj de la gropile Glina sau Rudeni. Şobolanii sunt ca la ei acasă. Şi peste tot în jur, seringi folosite. Au ajuns chiar şi pe trotuar.

Cunoscut drept primul cămin-spital cu sinagogă, ridicat de Regina Elisabeta, azilul a fost mândria comunităţii evreieşti şi-a întregii zone Labirint. În vremea comunismului a fost transformat în clinică specializată în medicina muncii. După ce a ajuns în posesia fundaţiei Caritatea, care se ocupă cu redobândirea bunurilor comunitare evreieşti, clădirea s-a transformat, treptat, în ruină.

Gabriel Sorescu - administrator societate construcţii: „Uitaţi-vă să vedeţi câţi şobolani sunt, câtă mizerie. Dacă vă duceţi într-un subsol, e o cameră cu peste 300 de portofele goale. O să vedeţi, în afară de portofele, toţi aurolacii care dorm aici au, pur şi simplu, mâinile şi picioarele cangrenate de seringi”.

Hoţii au distrus arcadele camerelor, au spart scările, au furat ţiglele, sobele şi au devastat coloanele de susţinere a holurilor. Acum, imensa clădire se va demola în proporţie de 90 %.

Trei imobile se vor construi pe terenul fostului azil. Cu câte trei etaje şi 70 de locuri de parcare la subsol.

Gabriel Sorescu - administrator societate construcţii - „Toată faţada se păstrează, absolut tot. Se consolidează clădirea, nu se schimbă ornament, absolut nimic. Totul rămâne aşa. Doar se construieşte în interior”

În 2016, filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România, împreună cu Asociaţia ProDoMo au solicitat clasarea în regim de urgenţă a clădirii, dar... fără succes. Dacă reuşeau, imobilul era declarat monument istoric categoria A şi nu mai putea fi demolat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri