La coadă pentru "Cuminţenia pământului". Câți au și donat?

Data publicării:
brancusi e al lor

Peste 2.000 de români s-au dus să admire sculptura lui Brâncuși, "Cuminţenia pământului", pentru care autorităţile le cer încă din primăvară să doneze. Mulţi dintre ei recunosc că nu au dat bani, deocamdată. Au vrut să profite însă de ziua în care sculptura a putut fi văzută gratuit şi fără programare, în Muzeul Băncii Naţionale.

Lipscanii a fost neîncăpători la orele prânzului. Pasionaţi de artă sau curioşi, pur şi simplu, oamenii au venit să vadă opera lui Constantin Brâncuşi.

Să vedem dacă au şi donat pentru această sculptură:

- Deocamdată nu, n-am donat nimic.

- Nu, vrem să vedem şi donăm pe urmă.

- Nu, încă nu.

- Am reuşit, da!

- Şi cât aţi donat?

- Doi euro cât se...

Mai puţin de 850.000 de euro au donat românii până acum, din cele 6 milioane de euro cât ar fi nevoie să se colecteze prin subscripţie publică. Din păcate, doar până pe 30 septembrie ar mai fi timp pentru donaţii..

„Ar fi remarcabil dacă am avea 800.000 de participanţi, fiecare cu un euro şi nu un milionar care să vină cu o donaţie de 6 milioane. Cred că este mult mai important pentru sănătatea acestei naţiuni şi înţelegerea adevăratului scop al acestui demers, de a avea foarte mulţi participanţi, indiferent de suma cu care participă”, spune Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

- Mi se pare mult mai mare în fotografii faţă de cum e aici!

- V-a impresionat în vreun fel?

- Nu.

- Noi încă nu ştim foarte multe despre Brâncuşi. Nu avem termen de comparaţie în România ca să înţelegem cât de mare este el în istoria artei. Văzând doar Cuminţenia Pământului nu ştiu dacă reuşim să înţelegem foarte multe.

- "Cuminţenie" nu vine de la, cum i-am spune unui copil "să fie cuminte". "Cuminţenie" vine de la "a gândi cu mintea pământului", adică a gândi cu înţelepciune.

Estimată la 20 de milioane de euro, capodopera ar putea intra în posesia statului român dacă proprietarii vor primi 11 milioane de euro. O parte din bani îi va da Guvernul, iar o altă parte ar trebui să vină din colecta publică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri