Curtea Constituțională a decis în urmă cu două zile că mandatul de senator al lui Mircea Diaconu a încetat din iunie, adicădin momentul pronunțării hotărârii definitive și irevocabile de către completul instanței supreme, care a decis că senatorul este incompatibil. Abia în luna septembrie Senatul a luat în discuție revocarea mandatului, măsură asupra căreia parlamentarii au votat în majoritate negativ.
În 31 octombrie, președinteleCSM sesizase CurteaConstituțională„în vederea soluționării conflictului juridic de natură constituțională dintre autoritatea judecătorească și Parlamentul României (Senat), conflict determinat de votul în cazul d-lui senator Diaconu”.
Plenul Senatului a votat, la sfârșitul lunii octombrie,împotriva revocăriidin funcție a lui Mircea Diaconu. 32 de senatori au votat împotriva revocării, iar 23, pentru. Zece senatori s-au abținut.
Luna aceasta, președintele Traian Băsescu a cerut rediscutarea cazului senatorului Mircea Diaconu, declarat definitiv incompatibil de Înalta Curte de Casație și Justiție, dar comisia juridică a Senatuluia decis să nu retrimită dosarul în plenul camerei superioarea Parlamentului.
Ce acuzații i se aduc lui Mircea Diaconu
Potrivit comunicatului Ministerului Public, în rechizitoriul procurorilor de la Parchetulului de pe lângă Înalta Curte de Justiție și Casație, s-a reținut căîn calitate de director al Teatrului „C.I. Nottara”, Mircea Diaconu „a participat la negocierea condițiilor contractuale și apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea de către soția sa a unui spectacol, contract în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta”.
Tot în calitate de director al teatrului, „inculpatul a participat la negocierea condițiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor 3 spectacole, după care a semnat contractele de drepturi conexe (autor) cu soția sa, care urma să îndeplinească diverse funcţii (cum ar fi: regizor, scenograf, colaborator şi colaborator-actor), contracte în baza cărora s-a realizat în mod direct un folos material pentru acesta”, se arată în rechizitoriu.
De asemenea, la data de 13 august 2007, în îndeplinirea aceleiaşi funcţii, Mircea Diaconu a prezidat comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la Nottara, după ce, anterior, aprobase și tematica de concurs pentru regizorul artistic și cunoștea cu exactitate că numai soția sa se va prezenta la această competiţie pentru promovarea în funcție. El i-a acordat Dianei Lupescu calificative maxime, iar apoi a emis o decizie de promovare a soției sale, act administrativ în baza căruia acesta a realizat un folos material direct concretizat în creșterea salarială aferentă.
Potrivit probatoriului administrat în cursul urmăririi penale, prin cele patru contracte acordate de Mircea Diaconu a fost realizat un folos material penrtu soţia sa în cuantum total de 29.112 lei, au conchis procurorii, care au înaintat dosarul cătreÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Ce spune avocatul
Daniel Fenechiu, avocatul lui Mircea Diaconu, a declarat la Digi24 că salariul Dianei Lupescu a scăzut, de fapt, ca urmare a faptului că a fost încadrată la Nottara, or conflictul de interese presupune existența unui folos.
„Nu discutam de două contracte, cum s-ar putea crede. Sunt lucruri care sunt minore și nu numai că nu au produs prejudiciu teatrului, dar au creat un avantaj teatrului Nottara”, a declarat Fenechiu.