Modificarea Legii antifumat a fost votată în comisiile Senatului

Data publicării:
scrumiera tigari fumatori - getty - 8 oct 15-1

Modificarile pe care senatorii vor să le aducă legii antifumat, la nici două luni de la intrarea ei în vigoare, vizează în primul rând definiţia noţiunii de „spaţiu închis” drept un spaţiu cu pereţi de jur împrejur şi nu cu doi pereţi laterali, cum e în prezent.

„Cei care vor să fumeze trebuie să poată să fumeze acolo unde nu periclitează în niciun fel nefumătorii. Pe de altă parte, trebuia să fie redefinită sintagma de spaţiu public închis pentru că definiţia pe care o dădea lege, pe lângă faptul că era ilogică, era şi extrem de discriminatorie pentru fumători”, spune deputatul PND Daniel Fenechiu, iniţiatorul amendamentelor.

Este susţinut de senatoarea ALDE Cristiana Anchel: „Acum este o nebunie, dacă are trei pereţi şi acoperiş asta înseamnă că nici măcar la terasă, ştiţi că sunt terase care sunt închise cu sticlă şi vara, uşile din faţă sunt deschise. Şi apar ca terase. Nu se putea fuma nici acolo.”

Potrivit noilor prevederi, se vor putea deschide camere speciale, destinate exclusiv fumatului, bine izolate şi corect inscripţionate. Sunt schimbări şi privind locurile în care se va permite fumatul. Pe lângă penitenciare, senatorii au adăugat şi spitalele de psihiatrie.

„Problemele care au fost supuse atenţiei după amendamente au fost următoarele - situaţia bolnavilor cronici din spitalele de psihiatrie, doi, situaţia oamenilor găzduiţi în penitenciare şi trei, situaţia apărută, cel puţin reclamată de fumători la restaurante, terase”, explică senatorul PNL Paul Ichim.

Amendamentele au fost adoptate, aproape în unanimitate, în comisiile de Sănătate şi Economică.

Legea fumatului poate fi respectată? Eu zic că nu. E o lege nedemocratică pentru că sunt în România 5 milioane de fumători”, susţine senatorul PSD Florian Popa.

Membrii comisiilor senatoriale s-au întâlnit de mai multe ori pentru a adopta aceste modificări, departe de ochii presei. Modificările adoptate vor ajunge şi în plenului Senatului şi apoi la Camera Deputaţilor, care este for decizional.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri