MOLDOVA. Vânt puternic în şase judeţe. Drumuri închise din cauza viscolului. Comandament de iarnă la 13.00

Data publicării:
8 2001meteorolog-42548

Actualizare 19.07. Aproape 300 de persoane au fost salvate până astăzi ca urmare a intervenției personalului Ministerului Afacerilor Interne și a angajaților altor instituții ale statului, în zonele afectate de fenomene meteorologice periculoase, anunță Ministerul Afacerilor Interne.

Pentru salvarea persoanelor și remedierea situației create ca urmare a manifestării fenomenelor meteo extreme au intervenit 325 de lucrători ai Misterului Afacerilor Interne, cu 138 de mijloace.

Actualizare 18.00. Codul galben de viscol a fost prelungi până la ora 21.00 pentru judeţele vaslui, Vrancea şi Galaţi.

Actualizare 10.10. Un tânăr de 25 de ani din Iași este dat dispărut, pe fondul viscolului, a spus Dan Iamandi, șef ISU Iași.

14 sectoare de drum județean sunt blocate, se acționează cu utilaje, dar operațiunea este îngreunată de vânt și ninsoare. Nu sunt localități izolate, a mai spus el.

„Avem solicitări medicale, momentan nu s-a putut ajunge la oameni, dar se va ajunge. Este vorba mai ales despre cazuri de dializă”, a declarat Iamandi.

Neamț: 41 de localități afectate și șapte drumuri închise

În momentul acesta avem 12 unități administrativ teritoriale afectate de viscol și zăpadă, cu 41 de localități afectate. În aceste localități se poate intra cu dispozitivele de iarnă”, a spus Amalia Penu, purtător de cuvânt la Prefectura Neamț, în direct la Digi24.

În această zonă (satul David, comuna Văleni - n.red.) este viscol, vom interveni în momentul în care se încheie viscolul. Ținem legătura cu primarul”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Totodată, șapte drumuri sunt blocate, iar 51 de utilaje intervin în județul Neamț pe drumurile naționale și județene. Nu sunt persoane izolate în nămeți, potrivit purtătorului de cuvânt al prefecturii Neamț.

Actualizare 9.55. Situaţia din Moldova va fi discutată la Comandamentul de iarnă, de la Palatul Victoria, la ora 13.00.

Zeci de oameni blocaţi din cauza zăpezii

Cincizeci de oameni au rămas blocaţi, în cursul nopţii, pe Drumul Judeţean 282 din localitatea Popeşti, judeţul Iaşi, din cauza ninsorii abundente. Persoane vârstnice cu probleme de sănătate, dar şi copii au stat în maşini mai bine de opt ore aşteptând în zadar ca drumul să fie curăţat

În zonă a fost trimis un singur utilaj, care a rămas şi el blocat în nămeţii care au ajuns la un metru şi jumătate înălţime.

Vântul care sufla cu 80 de kilometri pe oră a făcut ca la doar 3 ore de la începerea ninsorii drumul să fie impracticabil. Un singur utilaj a fost trimis în zonă şi asta după ce oamenii au sunat de mai multe ori la 112. Unii dintre oamenii captivi în nămeţi se aflau într-o situaţie critică.

Citiţi şiTrei autocare blocate lângă Vama Albița, din cauza viscolului

Pentru că au stat ore întregi cu motoarele pornite, unii oameni erau pe punctul de-a ramâne fara combustibil. Printre cei blocaţi de viscolul puternic se aflau şi doi copii, unul de trei ani, iar celălalt de şase.

Citiţi şiViscol. O gravidă din județul Iași a fost salvată de ambulanța cu șenile

Peste 1.500 de oameni ai comunei Văleni sunt izolați de 24 de ore din pricina viscolului puternic, ce face imposibilă intervenția utilajelor de deszăpezire.

Meteorologii au emis o avertizare de vânt puternic

Avertizarea este valabilă pentru judeţeleBotoşani, Iaşi, Vaslui, Vrancea şi Galaţi. Aici, până la ora 18.00 va fi vânt puterniccu viteze la rafală de 55 - 60 de kilometri pe oră, iar izolat de 75 de kilometri pe oră.

Meteorologul Simona Andrei a explicat că problemele din Moldova nu sunt date de ninsorile abundente, ci de vântul puternic.

„Ideea de bază este următoarea: stratul de zăpadă din zona Moldovei nu depăşeşte 14 - 15 centimetri în zona de nord. Ninsorile nu sunt abundente, dar vântul are viteza mare astfel încât să deplaseze zăpada. Această avertizare este una pe termen scurt, expiră în jurul orei 12.00. Vântul va continua să bată cu putere: Ninsorile vor fi din ce în ce mai slabe, se vor muta în zona Bărăganului şi Dobrogei”, a declarat Simona Andrei.

Drumurile blocate din judeţul Vaslui

Subprefectul de Vaslui, Andrei Puică, a anunțat în direct la Digi24 situația drumurilor blocate din acest județ.

La ora actuală sunt blocate DN24B între Crasna-Albița, DN2F între Vaslui-Bacău, se circulă pe un singur sens pe DN15B între Vaslui-Roman și există posibilitatea, în funcți de vreme și utilaje, să închidem și DN24 între Vaslui Iași.

La ora actuală nu există oameni blocați în zăpadă. Au fost între Huși și Albița 134 de persoane, dar au fost transportate la primăria din Huși. Autocarele se îndreptau spre Republica Moldova, oamenii erau cetățeni moldoveni, cea mai mică vârstă era de 17-18 ani”, a spus Andrei Puică, subprefect de Vaslui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...