Muzeu high tech, de 900.000 de euro, dedicat romilor din România

Data publicării:
romi 20mfax-50175

„Necesitatea înfiinţării primului Muzeu al Culturii Romilor din România vine în completarea tuturor acelor proiecte deja demarate care urmăresc integrarea socială şi dezvoltarea culturală a romilor”, a declarat viceprimarul Sectorului 6, Gabriel Petrea.

El a precizat că o autoritate publică locală nu trebuie să se ocupe doar de parcuri, străzi sau problema câinilor fără stăpân şi a gunoaielor, ci şi de promovarea interculturală.

Gabriel Petrea a spus că muzeul urmează să fie amplasat pe un teren din Sectorul 6 al Capitalei care deocamdată nu este cunoscut, dar va fi identificat în următoarele două săptămâni de reprezentanţi ai administraţiei publice locale.

Muzeul va fi construit de către KCMC, împreună cu Asociaţia Romano ButiQ.

Preşedintele organizaţiei Romano ButiQ, Ciprian Necula, a declarat că prin acest proiect nu se urmăreşte înfiinţarea unui muzeu etnografic de secol XIX care să prezinte costume sau câteva dintre uneltele romilor, ci se doreşte a fi un muzeu „high tech”, cu holograme, proiecţii tehnologice, proiecţii video, un muzeu forum din care oamenii să afle ce sunt cu adevărat romii.

Preşedintele Romano ButiQ a precizat că muzeul va fi deschis cel mai devreme în luna mai, clădirea în care va fi amenajat şi care a costat aproximativ 400.000 de euro fiind rezultatul unei finanţări europene din cadrul unui alt proiect POSDRU.

„Este vorba despre o clădire modulară care se poate atât asambla cât şi dezasambla. A mai fost amplasată în Cluj, Iaşi, Constanţa şi Craiova, unde a funcţionat câteva luni în fiecare oraş, însă, fiind vorba de Bucureşti, ne dorim ca acest muzeu să fie cât mai mult posibil”, a mai spus Ciprian Necula.

Costurile pentru deschiderea muzeului sunt estimate la aproximativ 500.000 de euro, suprafaţa clădirii fiind de aproximativ 1.500 de metri pătraţi.

„Acest proiect se va baza pe finanţări publice, clădirea o avem, terenul îl vom primi de la Primăria Sectorului 6. Avem, de asemenea, şi managementul, şi conceptul acestui muzeu, precum şi resursele umane necesare definirii conceptului, însă aşteptăm finanţări din toate ramurile societăţii. Sperăm ca şi romii să participe la aceste finanţări, pentru că muzeul este despre ei. Suntem la nivel de lobby pentru realizarea acestui muzeu”, a adăugat Ciprian Necula.

Potrivit reprezentanţilor Romano ButiQ, în urma recensământului a rezultat că în Sectorul 6 al Capitalei sunt aproximativ 2.000 de romi, însă datele neoficiale arată că acolo trăiesc între 10.000 şi 11.000 de romi.

Aceştia au precizat că, potrivit recensământului populaţiei, în România trăiesc aproximativ 618.000 de romi, însă potrivit datelor neoficiale de la Comisi Europeană şi Banca Mondială, numărul acestora ar putea fi de trei milioane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...