O plantă rară, pe cale de dispariţie din cauza defrişărilor de la Cluj

Data publicării:
planta rara

Curechiul de munte, plantă ocrotită în ţara noastră, dar şi în Europa, creştea în această zonă mlăştinoasă din zona Făget, din judeţul Cluj. Locul a fost declarat arie protejată în anul 2007 tocmai datorită acestei plante. Ceea ce natura a protejat ani la rând, utilajele au distrus în câteva zile.

„Acesta este unul dintre exemplarele Ligularia Sibirica, aproximativ patru pe care am reuşit să le identificăm anul acesta, după ce alte câteva sute de exemplare au fost distruse”, a spus Mihai Constaninescu, custode Sit Natura 2000.

Mlaştina care adăposteşte planta reproduce perfect clima şi vegetaţia din urmă cu milioane de ani, aşa că distrugerea acestui habitat este infracţiune. Dacă se va confirma faptul că plantele au fost defrişate chiar de către proprietarul terenului, acesta riscă dosar penal.

„Este o specie care este rară în comunitatea Europeană în condiţii naturale, ea este la limita arealului în Europa, e o specie care merge înspre taigaua siberiană”, a precizat Mihai Puşcaş, cercetător în botanică.

În urma verificărilor, comisarii de la Garda de Mediu din Cluj au sesizat parchetul şi au cerut Primăriei Cluj-Napoca lămuriri cu privire la proprietarul terenului.

„Nu se ştie exact porţiunea de teren în proprietatea cui este. S-a făcut o plângere către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, cu o sesizare penală pe autor necunoscut”, a adăugat Bogdan Costea, şeful Gărzii de Mediu Cluj.

Reprezentanţii primăriei Cluj Napoca nu au reuşit încă să identifice proprietarul terenului. Locuitori care trăiesc în zonă spun că defrişările anunţă începerea unor proiecte imobiliare.

Ligularia Sibirica mai trăieşte în Carpaţii Orientali, însă exemplare pot fi numărate pe degete.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri