PAȘAPORT DIPLOMATIC. Patru ambasadori au urat „La mulți ani” în limba română

Data publicării:
01122012 20m 20pasaport 20ambasador 20francez-36370

Emisiunea „Paşaport diplomatic” şi-a propus să marcheze ziua națională cu invitaţi speciali, reprezentanţi de seamă ai mediului diplomatic de la Bucureşti.

Invitaţii lui Balazs Barabas din această ediţie au fost ambasadori ai unor ţări cu o importanţă deosebită în istoria, dar şi în prezentul României, vecini ai statului român şi nu numai, ţări cu care România are relaţii diplomatice foarte strânse.

Toţi au onorat cu mare plăcere invitaţia şi, mai mult decât atât, au onorat ziua naţională a României vorbind în limba română.

Philippe Gustin (Franța) speră că viitorul va aduce stabilitatea de care România are nevoie

Ambasadorul Franței la București, Philippe Gustin, este atașat de poporul român, pur și simplu ține la români, cu bune și rele. Desi se află la post doar de câteva luni, diplomatul a învățat limba româna foarte bine. Și asta pentru că vrea să-i înțeleagă mai bine pe locuitorii țării care îl găzduiește.

Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin speră într-un viitor bun pentru România. „La mulţi ani pentru România şi tuturor românilor, în speranţa că viitorul va aduce stabilitatea de care ţara are nevoie”, spune șeful diplomației franceze la București.

Oskar Fuzes (Ungaria): „Le doresc o Românie de care pot fi mândri”

Ungaria are la București un ambasador care a spus echipei Digi24, de prima dată când l-a întâlnit, că a învățat limba romană „după ureche”. Diplomatul Oskar Fuzes este un om cu foarte mult umor și îi place că în România oamenii sunt veseli și prietenoși. Marea Unire de la 1918 nu a fost tocmai un motiv de bucurie pentru Ungaria, dar timpul le rezolvă pe toate. Diplomatul ungar transmite acum mesajul său românilor pentru ziua lor națională.

Ambasadorul Ungariei, Oskar Fuzes, spune că România este mai mult decât un vecin pentru Ungaria, este şi un aliat foarte important: „Le doresc o Românie de care pot fi mândri şi bineînţeles La mulţi ani. România pentru noi este nu numai un vecin, un vecin foarte bun, ci un aliat foarte important. Dezvoltarea, liniştea si democraţia în România sunt foarte foarte importante şi pentru noi, şi pentru Ungaria”,

Oliver Grogan (Irlanda): „La mulţi ani românilor! Vă iubesc!”

Legătura dintre România și Irlanda este puternică. Românii sunt pe primele locuri, ca număr, printre emigranții din Irlanda. Ambasadorul irlandez la București, Oliver Grogan, este unul dintre cei mai talentați diplomați în studiul limbilor străine.

Iar mesajul șefului diplomașiei Irlandei la Bucureşti, a fost unul foarte simplu şi emoţionant: „La mulţi ani românilor! Vă iubesc!”

Georgios Poukamisas (Grecia), un erudit al limbii române

Bucureștiul și mai ales Sudul României au fost locuri în care grecii s-au simțit ca acasă în perioada Primului Război Mondial. Afacerile cu românii mergeau din plin și trăiau bine merci în România, ca în Levant.

Ambasadorul Greciei la Bucureşti, Georgios Poukamisas, este un erudit al limbii române, are deja publicate două cărţi scrise în româneşte.

Diplomatul grec a explicat cum au reuşit popoarele noastre să treacă prin istorie fără să înregistreze vreun conflict militar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri