Video Precipitații istorice în județele Alba și Cluj. Cele mai mari pagube au fost în trei localități, după o viitură puternică

Data actualizării: Data publicării:
inundatii alba
Cod galben de inundaţii în patru judeţe

Precipitații de 250 de l/mp s-au înregistrat de aseară până dimineață, la stația hidrometrică Ocoliș pe de Valea Ierii. Apele Române transmit că cele mai însemnate pagube materiale ale precipitațiilor istorice au avut loc în urma unei viituri puternice pe râul Ocoliș, în localitățile Ocoliș, Vidolm - județul Alba - și Iara – sat Ocolișel (județul Cluj). Echipele Apelor Române intervin în județul Alba cu toate mijloacele din dotare.

“Precipitații de 223 l/mp s-au înregistrat într-un interval de 5 ore, în cursul serii trecute, la stația hidrometrică Ocoliș de pe Valea Ierii. Până în cursul dimineții, au mai căzut, în același loc, încă 25 l/mp (total: 250 l/mp). În urma ploilor torențiale, de tip flash-flood, precum și a scurgerilor rapide de pe versanți, pe râul Ocoliș, s-a produs o viitură puternică, cu efecte locale severe. În aceste localități Ocoliș -sat Ocoliș și Vidolm (județul Alba) și Iara – sat Ocolișel (județul Cluj) s-au înregistrat, la această oră, cele mai însemnate pagube materiale. Nu au fost victime omenești.

Echipele Administrației Bazinale de Apă (ABA) Mureș -Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba, împreună cu cele ale IJSU Alba și voluntari din cadrul primăriilor Ocoliș, Vidolm (județul Alba) și Ocolișel (județul Cluj), acționează la această oră, cu utilajele din dotare, pentru înlăturarea blocajelor de pe cursurile de apă Ocoliș și Ocolișel (afluenții de stânga ai râului Arieș), precum și pentru deblocarea căilor de acces din zonă.

Nivelurile râurilor Ocoliș și Valea Iarei sunt în scădere, fiind sub cotele de atenție. În continuare, sunt prognozate precipitații cod portocaliu pentru bazinul superior şi afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior al râului Arieş (judeţele Alba şi Cluj), conform avertizării hidrologice emise de INHGA, până sămbătă, la ora 9.00 (cod portocaliu) și până la ora 16.00”, arată un comunicat de presă de la Apele Române.

Ciclonul care a devastat Germania și Belgia a ajuns și în România. După mai multe zile de caniculă și disconfort termic accentuat, nord-vestul țării a trecut la furtuni violente, cu căderi masive de apă, grindină și vânt puternic. În mai multe județe a fost emis cod roșu, iar în Bihor, în urma ploii cu gheață, oamenii au fost avertizați prin RO-ALERT să se protejeze în fața fenomenelor extreme.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita