Primăria Capitalei a început, aseară, mutarea Halei Matache

Data publicării:
26032013 20m 20hala 20matache-56939

Aproximativ 30 de poliţişti locali au încercuit perimetrul halei, iar muncitorii aduşi de primărie au început deja să taie acoperişul clădirii.

La baza acestei acţiuni stă o dezbatere care a avut loc ieri, în cadrul căreia reprezentanţii primăriei au propus ca hala să fie strămutată cu 40 de metri mai în spate faţă de poziţia în care se află, pentru a permite lărgirea bulevardului Uranus.

Până în acest moment nu se ştie dacă Hala Matache va fi demolată sau strămutată, pentru că, spun ONG-iştii, reprezentanţii primăriei nu au prezentat niciun proiect.

Nicuşor Dan: Operaţiunea e ilegală

„A început la lăsarea întunericului. Primaria şi echipele de muncitori au ceva de ascuns, le e frică de adevar şi de opinia publică. Speră ca până mâine dimineaţă, când lumea o să meargă la muncă, operaţiunea să fie încheiată. Operaţiunea este total ilegală, pentru că nu ai voie să muţi un monument istoric decât pentru a-l proteja”, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”.

Acesta a adăugat că va face plângere penală, urmând ca acţiunile civile împotriva mutării halei să continue. De asemenea, se va solicita ca hala să fie reconstruită pe amplasamentul iniţial.

Reprezentanţii ONG-urilor şi-au exprimat temerea că, odată culcată la pământ, Hala Matache nu va mai fi ridicată.

Printre cei care au fost prezenţi aseară la Hala Matache s-a aflat şi Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch. Acesta consideră că dezbaterea care a avut loc la primărie a fost un gest de faţadă.

„Ideea de dezbatere publică pentru primăria Capitalei este un simulacru, un gest de faţadă. Ostentaţia cu care se trece peste principii şi peste legi este flagrantă. Nu există nicio bază legală pentru strămutarea unui monument istoric. Există soluţii de salvare a halei care au fost prezentate încă de acum un an şi jumătate, iar primăria a fost de acord. Nu găsesc motive reale, altele decât ambiţia, orgoliul, vanitatea”, a spus Mircea Toma la Digi24.

Monumentul va fi reconstruit

Într-un comunicat transmis luni noapte, primăria Capitalei precizează că lucrările de demontare a Halei Matache au autorizaţia necesară, eliberată conform legii, monumentul urmând să fie reconstruit, folosind elementele arhitecturale cu valoare de patrimoniu, pe un amplasament din apropiere.

Operaţiunea are loc în prezenţa unui expert restaurator, atestat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, în domeniul restaurării structurilor metalice, conform prevederilor exprese ale legii. De asemenea, precizăm şi pe această cale că vor fi executate mulaje ale basoreliefului ornamental de pe faţada principală, în vederea reconstruirii acestuia. Este important de subliniat că elementele arhitecturale cu valoare de patrimoniu se vor preleva, conserva, depozita şi restaura, în vederea reconstrucţiei clădirii”, se arată în comunicat.

În toamna anului trecut, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că hala va fi mutată cu 37 de metri şi 20 de centimetri, pentru a face loc şoselei.

Hala Matache a fost construită în 1887. Cladirea apartine Primariei Capitalei şi de-a lungul anilor a fost devastată de hoţii de fier vechi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri