Primăria Craiova legalizează balcoanele ilegale

Data publicării:
balcon

Doru Bozgan şi-a construit un balcon la parterul blocului în 1995. La acea vreme a primit autorizaţie pentru un balcon de aproximativ patru metri pătraţi. Construcţia e însă de trei ori mai mare.

„Aici am făcut și eu o bucătărioară și aici un fel de cămară. Aici am băgat centrală și m-au obligat să dau ușa asta jos. (Reporter: Ce suprafaţă are?) 14,71 metri. Am făcut cum făcea toată lumea. Am avut autorizaţie de balcon sub balcon, m-am lungit. În 2011, un vecin m-a reclamat şi au început discuţiile”, spune Doru Bozgan, locatar în cartierul Craioviţa Nouă.

După 20 de ani şi mai multe ameninţări din partea autorităţilor că îi vor demola balconul, bărbatul a reuşit să intre în legalitate. Soluţia a venit din partea primăriei şi se numeşte contract de superficie. Proprietarul primeşte cu titlu gratuit terenul de sub construcţie pentru 99 de ani şi plăteşte în schimb un impozit anual.

Părerile craiovenilor diferă:

- Nu ar trebuie demolate. În primul rând, au investit mulți bani. În al doilea rând nu văd de ce.

- Ar trebui să aibă un impozit mai mare decât cel al unui locatar care are dimensiunile legale la balcon.

Măsura se va aplica pentru aproximativ 3.000 de balcoane construite ilegal în Craiova.

Ionuţ Pîrvulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova: „Ne-am lovit de problema balcoanelor ilegale, în primul rând la blocurile care intră pe reabilitare termică cu fonduri europene. Era pericol ca să se piardă acea finanțare.”

Până acum, peste 120 de proprietari au depus actele la primărie pentru obţinerea dreptului de superficie. În funcţie de zona în care locuiesc vor plăti impozit între 63 şi 159 de lei pentru fiecare metru pătrat de balcon construit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri