Protest spontan la Universitatea Babeş - Bolyai din Cluj, în timpul ceremoniei pentru Gunther Verheugen

Data publicării:
20022013 20verheugen 20beta-50598

Protestatarii, care se opun proiectului de la Roşia Montană, l-au aşteptat pe premierul Victor Ponta în faţa sediului instituţiei de învăţământ. Doi dintre ei purtau tricouri albe inscripţionate„Copy”, respectiv„Paste”, şi un banner cu mesajul„La Cluj nu sunteţi doctor, domnule Ponta”.

Copy/Paste: „La Cluj nu sunteţi doctor, domnule Ponta” | stiridecluj.ro

Tinerii, unii dintre ei studenţi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, dar şi membrii unor organizaţii ecologisteşi reprezentanţi ai Iniţiativei Civice de Centru-Dreapta, au început să protesteze imediat după ce fostul comisar european pentru extindere Gunther Verheugen şi-a început discursul. Protestatarii purtau pancarte cu mesaje în limba engleză, prin care criticau acţiunile de lobby ale fostului oficial european, dar şi mesaje la adresa premierului Victor Ponta, şi el prezent la eveniment:Ponta condamnă România la gazare de şist” şi „România a fost transformată într-o colonie a Uniunii Europene”.

Aş dori să vă spun că activitatea mea curentă exclude în totalitate orice tip de activităţi de lobby. Aceste activităţi sunt total excluse. Ca atare, informaţiile pe care le aveţi sunt bazate pe acuzaţii vechi şi sunt total eronate”, a răspuns Gunther Verheugen acuzaţiilor.

Protestul a durat aproape zece minute, apoi studenţii au fost scoşi din sală.

Sunt indignată să văd că un domn lobby-ist care face lobby murdar pentru diverse corporaţii şi instituţii primeşte cea mai înaltă distincţie academică”, declară o protestatară, Ramona Duminicioiu. „Acest proces de negociere şi aderare la Uniunea Europeană în care a jucat un rol esenţial a fost umilitor, nu a pus deloc în avantaj ţara noastră şi a provocat adâncirea şi crearea unor probleme în ţara noastră pe multiple planuri”, adaugă tânăra.

Victor Ponta, pe de altă parte, crede că ţara noastră „a negociat foarte bine”, iar „domnul Verheugen a fost cel mai corect partener pe care l-a avut România”: „Domnul Verheugen are un merit fundamental, iar dacă azi suntem cetăţeni UE şi cei mai în vârstă şi cei care aveau vreo şapte-opt ani sau cinci pe atunci, i se datorează în principal lui Gunter Verheugen. (...)Cred foarte tare în democraţie. Domnişoarele care au protestat şi care aveau şase sau opt ani când se discuta ca România să intre în UE sunt azi cetăţeni ai Uniunii datorită domnului Gunther Verheugen”, a declarat premierul după ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa fostului comisar.

Din nou despre Adrian Năstase

Premierul a ţinut să reafirme rolul jucat de guvernanţii din acel moment în procesul aderării: „Am ţinut foarte mult să fiu prezent la acest eveniment din respect pentru persoana lui Verheugen, unul dintre părinţii fondatori ai României europene, alături de Năstase (Adrian Năstase, fost prim-ministru, acum încarcerat la Jilava – n.red.) şi de toţi cei care au muncit ca România să devină europeană.

Comisariat şi lobby

Implicarea lui Gunther Verheugen în acţiunile de lobby pentru exploatarea gazelor de şist nu este singura controversă de care este legat numele fostului comisar european. După încheierea mandatului, el a înfiinţat o firmă de lobby, deşi normele de conduită pentru foştii comisari nu îi permiteau o astfel de activitate. Aceleaşi reguli îi interzic să lucreze pentru cele 400 de companii care beneficiaseră de pe urma deciziilor luate în poziţia de comisar. Comisia Europeană a fost aspru criticată pentru că şi-a dat acordul pentru ca Gunther Verheugen să deţină firma respectivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri