R. Arafat: Unii oameni sună la 112, spun că au febră de 38 şi vor maşină cu girofar în cinci minute

Data actualizării: Data publicării:
raed arafat sesim 2018 - inquam - george calin
Foto: Inquam Photos / George Călin

De 13 milioane de ori a a sunat anul trecut telefonul la 112. Mai mult de jumătate dintre apeluri nu erau însă urgenţe. În plus, potrivit autorităţilor, 20% dintre românii care s-au prezentat anul trecut la Unităţile de Primire Urgenţe aveau de fapt probleme cronice, pentru care ar fi fost suficient să apeleze la medicul de familie. Medicii spun că fiecare solicitare nejustificată poate pune în pericol viaţa unor oameni care se află cu adevărat în stare gravă.

Asta se întâmplă când oamenii sună la numărul 112, deşi nu au nevoie neapărat de servicii medicale de urgenţă. La cel mai mare risc sunt expuşi cei care au cu adevărat nevoie de intervenţie de urgenţă. De Ziua Mondială a Sănătăţii, a fost lansată campania "Urgenţa este pentru Urgenţe."

Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne: „Campania noastră pe partea de UPU e menită să conştietizeze populaţia care e rolul principal al UPU şi anume salvarea vieţilor. Nu toate urgenţele sunt cu pericol vital, să înţeleagă că dacă medicul e ocupat, e ocupat cu un caz mult mai grav decât al lui”.

Autorităţile spun că de foarte multe ori oamenii care sună la 112 exagerează când le sunt cerute simptomele, tocmai pentru a-i păcăli pe operatorii serviciului de urgenţă, astfel încât să le trimită ambulanţa sau SMURD-ul mai repede.

Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne: „Aici avem oameni care se aşteaptă că dacă au sunat şi au zis: Am febră de 38, maşina să fie cu girofar şi sirenă în cinci minute în faţa casei. Acest lucru e imposibil”.

Există mai multe criterii în funcţie de care se intervine. În cazul în care un pacient este încadrat la codul roşu, atunci o maşină de intervenţie se va deplasa imediat la el. În celelalte cazuri, situaţia este diferită.

Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne: „Este codul galben care trebuie deplasare rapidă, viaţa nu e în pericol, dar poate să se agraveze cazul şi este codul verde care, în mod normal, e cod de consultaţie la domiciliu sau de transport şi unde pacientul poate aştepta să vină un medic de medicină generală programat să vină la el şi poate să ajungă într-o oră, o oră jumate sau două. Dar este cod verde”.

Autorităţile şi medicii le recomandă oamenilor să fie responsabili când vine vorba de a apela numărul 112, pentru ca sistemul medical de urgenţă să ne poată ajuta atunci când avem nevoie. Există însă şi cazuri în care autorităţile minimizează nejustificat gravitatea unor cazuri. Un comisar de poliţie se plângea recent că femeile bătute abuzează noapte de apelurile la poliţie , când ar putea să aştepte totuşi până dimineaţa. Comentariile sale au fost sancţionate dur atât de superiori, cât şi de opinia publică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez, detaliul care amplifică zvonurile privind divorțul de Ben Affleck: „Lipsă de integritate și...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...