Raport IGPR: Permise suspendate doar de formă în Constanța. Beneficiari, persoane influente din județ și angajați ai acestora

Data publicării:
politist trafic - captura
Foto: captură TV

În România, ţara europeană în care mor cei mai mulţi oameni în accidente rutiere, se fac manevre cu permisele de conducere! Peste 100 de șoferi cu permisul reținut au fost salvați de Inspectoratul de Poliție Constanța în ultimii doi ani. Aceştia nu ar fi stat nicio zi pietoni, așa cum spune legea: își recuperau carnetul chiar de a doua zi. Şi asta pentru că suspendarea era făcută doar de formă celor opriţi în trafic, arată rapoarte interne ale Poliţiei Române! În schimbul acestor favoruri, poliţiştii constănţeni ar fi avut parte de anumite beneficii.

Primele semne de întrebare au început să apară în 2017. Conducerea Direcției Rutiere a verificat baza de date și a descoperit nereguli în cazul a 75 de permise suspendate pe parcursul acelui an.

Permise suspendate doar în acte

Raport, Direcția Rutieră: „Cu ocazia auditării (anul 2017, n.r.) s-a stabilit faptul că un număr de 75 de abateri ce atrag suspendarea dreptului de a conduce, starea dreptului de a conduce a persoanei sancționate contravențional a fost modificată din „Valabil” în „Cu restricții - Suspendat” în aceeași zi sau la scurt timp înainte de validarea stării dreptului de a conduce ca urmare a expirării perioadei de suspendare”.

În total peste 100 de șoferi ar fi beneficiat de „sprijin” în ultimii doi ani și jumătate. Pe scurt: ei rămâneau fără permis din cauza depășirii vitezei sau a altor abateri de la Codul Rutier, dar își puteau primi permisul înapoi, arată notele interne, pentru că reținerea nu figura nicăieri. Pentru a se acoperi, polițiștii din Constanța introduceau abaterea în baza de date chiar și la câteva zile după expirarea perioadei de suspendare.

Iulia Stanciu, jurnalist Digi24: Conform unor surse din IGPR, în vara anului 2017 proprietarul unui hotel de aici din statiunea Mamaia a rămas fara permis. Dar suspendarea a fost introdusă în sistem abia la 7 zile de la expirare.

În aceeași perioadă, mai precis, mai - iunie 2017, ar fi rămas fără permis și nașa fostului șef al IPJ Constanța, Constantin Dancu, aflat până în iunie 2020 la conducerea inspectoratului de poliție. Permisul i-ar fi fost luat femeii doar de formă. În sistem a fost implementat ca suspendat abia la două zile după ce a expirat perioada de suspendare.

Direcția Rutieră a cerut IPJ Constanța să ia măsuri. Nu s-a întâmplat însă nimic

Metoda a funcționat și în 2018, arată rapoartele interne. Direcția Rutieră a cerut IPJ Constanța să ia măsuri. Nu s-a întâmplat însă nimic. IPJ Constanța a trimis cazul la Parchet și, potrivit legii, cercetările interne s-au oprit.

Reacția fostului șef IPJ Constanța, C. Dancu, pentru Digi24: „În cazul tuturor neregulilor pe care le-am constatat (inclusiv în urma materialelor de verificare ale forurilor superioare) am sesizat atât Biroul Control Intern din cadrul Inspectoratului, cât și Direcția Control Intern din cadrul IGPR ori unitățile de parchet competente”.

Anul trecut în vară Comandantul Poliției Române a trimis Corpul de control la Poliția din Constanța.

Abateri ascunse la IPJ Constanța

Raport Direcția Control Intern, IGPR: „Din datele existente la nivelul IGPR reiese că, începând cu luna ianuarie 2018, în cadrul IPJ Constanța - Serviciul Rutier - conducătorii auto nu au răspuns pentru abaterile comise și au avut posibilitatea conducerii autovehiculelor, fără riscul răspunderii în cazul depistării în trafic, deși, în fapt acestora le fusese suspendat dreptul de a conduce”.

Iulia Stanciu, jurnalist Digi24: Nu toți erau persoane influente, ci angajați ai acestora, spun surse interne din IGPR. De exemplu în martie-aprilie 2018 ar fi rămas fără permis de conducere angajatul unei firme mari de jocuri de noroc din județul Constanța. Patronul acestuia ar fi intervenit, iar polisțiștii ar fi introdus ca fiind suspendat abia la 5 zile după ce perioada expirase.

Rapoartele de reținere a permiselor erau puse pe „tăvițe”, nu erau trecute în registre și nu erau asumate printr-o semnătură, arată raportul Corpului de control. Acest mod de lucru ar fi făcut mai ușoa ascunderea abaterilor.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita