Revizuirea Constituției, fără specialiști. Un fost miner şi absolvenți de litere, membri ai comisiei

Data publicării:
14022013 20comisie-49536

La doar 27 de ani, Gabriela Podaşcă este deputat PSD şi membru în Comisia juridică din Camera Deputaţilor. A intrat în politică în 2008, pe post de consilier personal al lui Victor Ponta, pe atunci ministru pentru relaţia cu parlamentul. Este absolventă a facultăţii de Litere şi a unui masterat în Comunicare politică.

Preşedintele Comisiei, Crin Antonescu, este fost muzeograf şi profesor de istorie, însă cu o experienţă parlamentară de două decenii.

Nu este singurul istoric propus de liberali pentru a face parte din această comisie.

Deputatul George Scutaru, este absolvent de istorie la Moscova, a făcut un masterat în relaţii Internaţionale şi mai multe cursuri în domeniul securităţii.

PPDD i-a nominalizat în Comisia de revizuire a Constituţiei pe avocatul lui Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu, dar şi pe liderul grupului din Senat, Haralambie Vochiţoiu. Acesta din urmă şi-a trecut la experienţă profesională şi faptul că a fost strungar la Petroşani şi miner la Petrila. Este absolventul unei facultăţi de ştiinţe politice şi a mai multor cursuri de masterat.

Printre reprezentanţii democrat-liberalilor o regăsim pe Valeria Schelean. Are 32 de ani, este avocat şi se află la primul mandat în Parlament.

Tot un avocat au propus şi cei de la UDMR. Este vorba despre Mate Andras Levente, membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

Grupul minorităţilor naţionale vor fi reprezentate de Varujan Pambuccian. El este doctor în matematică, însă este singurul membru al Comisiei care a făcut parte din grupul de lucru şi la revizuirea Constituţiei din 2003.

18 dintre cei 23 de membri ai acestui for au studii juridice, însă niciunul nu este specializat pe drept constituţional.

Comparativ, Comisia de revizuire a Legii fundamentale întrunită în 2002 a fost condusă de Valer Dorneanu, profesor în ştiinţe juridice şi expert în drept parlamentar. Printre membri s-au numărat Antonie Iorgovan, supranumit părintele Constituţiei din 1991, dar şi mai mulţi foşti miniştri ai Justiţiei, precum Mircea Ionescu Quintus, Rodica Stănoiu, Valeriu Stoica şi Ion Predescu. Acesta din urmă a fost judecător CCR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri